Най-големият джаз фестивал у нас – Банско джаз фестивал - стартира с пълен площад, а чудесната колаборация от Ангел Заберски и Милица Гладнишка постави началото на празничното му издание.

Препълнен площад посрещна първите музиканти, които се качиха на сцената в Банско, за да поставят началото на 8-дневния джаз фестивал в града. С първите ноти на виртуозния Ангел Заберски и прекрасния глас на Милица Гладнишка публиката стана на крака и остана така до края на вечерта на откриването.

Украинската група РАДЗ бенд представиха интересна програма от експериментален и авангарден джаз. Развитието на вечерта от унгарската група Electric Shock, пауър фюжън звуча в Банско – силна, прочувствена със свежо и непоколебимо звучене.

Чудесните изпълнители на сцената и развълнувана публика продължиха и през втората фестивална вечер където грандамата на българския джаз Камелия Тодорова, успя за пореден път да накара публика да заживее с джаза.

Една от най-очакваните джаз дами - Арпи Алто, поднесе стилна програма, специално създадена за фестивала. На концерта в Банско тя изпя и една авторска песен на Любо Денев, Happiness, написана още през 1984, а стана ясно, че той замисля създаването на творба за арменската певица, при това по-мащабна.

Сцената на Банско посрещна и най-новото попълнение в голямото брас семейство – The essential FUNK trombone. Публиката се влюби в музиката, която претвори фънка през различни призми. Събраните в едни проект силни индивидуалисти с различни творчески търсения вдигнаха на крака публиката в Банско и през втората вечер с плътен бас, остра като бръснач китара, ритъм с леко ориенталски привкус и ярък тромбон, и нежен саксофон.

Фестивалът и тази година разширява своята социално значима дейност и подкрепа на млади таланти. Специално за целта, в града е изградена втора сцена в градския парк, която е предоставена изцяло на млади творци, които да имат възможност да представят музиката пред публиката на Банско в отделни дневни концерти, всеки ден от 11 часа. Всеки ден изпълнителите от голямата сцена провеждат майсторски класове с младите джаз таланти.

Джаз фестивалът в Банско ще продължи осем дни (6-13 август) и в концертите ще се включат множество български и чуждестранни изпълнители.

Банско джаз фестивал се провежда под патронажа на Министерство на културата и с партньорството на Австрийско посолство, Посолство на Украйна, Посолство на Израел, Посолство на Италия, Посолство на Португалия, Посолството на Република Турция в България, Посолство на Унгария.

Организатори: Община Банско и Асоциация „Фестивалите в България“.

Подробности за програмата и изпълнителите, следете на сайта на Банско джаз фестивал https://banskojazzfest.bg или на страницата във Facebook