Общуването с децата всеки ден е част от уроците, които те научават с течение на времето. Дори да ви се струва твърде незначително, всичко онова, което говорите и показвате с поведението си, е важно за малчуганите, тъй като ги подготвя за живота.

Има много ръководства и книги, които обясняват и учат родителите как да се държат с децата си. Понякога обаче това обърква възрастните, които се колебаят кой от препоръчваните методи да следват.

Според американския психолог Лора Маркъм, няколко момента в ежедневните отношения са ключ към възпитанието. И има 10 повтарящи се във всички школи съвета, които родителите е важно да знаят и разбира се, изпълняват, за да имат наистина ефект.

1. Разговаряйте

Да, вие си говорите всеки ден, но тук става дума за един пълноценен и задълбочен разговор, по време на който нищо не бива да ви разсейва.

Не е нужно той да бъде продължителен. И 10 минути са достатъчни, стига да го правите всеки ден.

Но по време на този разговор, не трябва да работи телевизора, телефонът не бива да е в ръката ви и мислите ви трябва да са съсредоточени върху детето и онова, което то има да ви каже. Така се създава и стабилизира вашата връзка.

2. Контролирайте емоциите си

Трябва да запазите спокойствие, независимо какво се е случило: лоша оценка в училище, пореден каприз, остър скандал между децата в семейството и т.н.

Преди да се намесите с викове или неправилни думи, просто пребройте до 10, което ще ви даде време и така ще ви помогне да се успокоите и подходите дипломатично към конкретната ситуация.

В повечето случаи ежедневните проблеми от такъв характер не са критични моменти, което не налага бърза реакция. Така че спокойно може да поемете дълбоко въздух, да почакате малко и едва тогава да реагирате.

3. Комуникирайте правилата ясно

Не се провиквайте от съседната стая „Изми ли си зъбите?“ или „Веднага спри телевизора!“. Когато имате да кажете нещо, идете до детето – така контактът ви с него, ще бъде очи в очи.

Не бързайте да му правите забележка, а се поставете първо на негово място. Покажете интерес към онова, което прави. И дори демонстрирайте възхитата си. Ако например гледа анимация по телевизията, кажете: „Колко красиво филмче си избрал. Сигурно това е добрият герой. Сега обаче е време да спиш. Той сигурно също иска да спи. Хайде, да го направите заедно. А утре (или по-късно) може отново да продължиш да го гледаш“.

Когато проявявате емпатия, вие не само давате възможност на детето да приеме вашето решение без капризи, но също така го учите и на важен урок – как да реагира в сходна ситуация.

4. Търсете диалог

Ако детето ви каже, че мрази математиката и не иска повече да ходи на училище, това вероятно е продиктувано не от затрудненията му с този предмет и домашните, а от някаква силна емоция.

Не бързайте да налагате мнението си, а първо поговорете с него, за да разберете какво всъщност е провокирало това. Така ще откриете и причината на проблема.

Важно е да търсите диалог, за да може в хода на разговора да откриете най-доброто решение, съобразно ситуацията. Това помага на детето да се чувства уверено, а и да споделя с вас своите тревоги и занапред.

5. Приемете сълзите му

Родителите трябва да се научат да разчитат правилно сълзите на детето. Това е важно, за да могат да помогнат на малчуганите да контролират емоциите си.

Веднага щом видят, че детето плаче, повечето родители бързат да го успокоят. А трябва да се направи обратното. Това е моментът, в който трябва да научите децата как да се справят със силните емоции – като гняв и болка, да им обясните, че те не са нещо опасно или грешно, да им покажете как могат да бъдат преодолени.

За всичко това ви са нужни просто няколко минути, така че проявете съпричастност и ги отделете за детето. Ако то не успява да обясни какво го е изплашило или разстроило, кажете тихичко, че го разбирате и съжалявате за случилото се. А след това му разкажете как вие например, бихте опитали да се преборите.

Продължава на страницата на Новите родители