Представете се, че имате банкова сметка, която ви дава 86 400 долара всяка сутрин, когато се събудите. Всичко, което не използвате през деня, ви се отнема. Въпрос: какво ще направите с парите?

Разбира се, ще похарчите всеки долар за собствено удоволствие и за радост на онези, които обичате. Ще усвоите всяка стотинка от тази вълшебна банка, за да направите всички около себе си толкова щастливи, колкото е възможно. Може би дори ще раздадете част от парите на непознати хора – защото вероятно не можете да изхарчите всичко за себе си и за близките си само в един ден.

Усещате ли накъде бия? Всеки от нас има такава банка – тя се нарича време. Рогът на изобилието, който непрестанно излива секундите от живота ви. Всяка сутрин той ви дава 86 400 секунди. Всяка нощ от сметката се отписват на загуба секундите, които не сте успели да вложите за нещо хубаво. Не се трупа баланс по тази сметка и не се дава кредит. Всеки ден ви се отваря нова сметка. Всичко неизхарчено през деня изгаря. Ако не успеете да използвате дневния депозит, загубата е ваша. И няма как да заобиколите другото ключово правило на банката: тя може да закрие сметката ви във всеки един момент без предупреждение. Животът ви може да свърши всяка секунда.

И така, какво правите с тези 86 400 секунди? Трябва да живеете в настоящето, с днешния депозит. Инвестирайте го, за получите най-доброто в здраве и щастие. Часовникът върви. Възползвайте се от днешния ден.

Автор: Марк Леви