Без значение колко се стараете домът ви да бъде изрядно чист, килимите, създаващи домашния уют, винаги съдържат в себе си известно количество прах. Научни изследвания в областта сочат, че бебета, докато пълзят, вдишват четири пъти повече прахови частици от възрастните.

При пълзенето се създава облак от прах

За да достигнат до това заключение, учени от университета Purdue създали роботизирано бебе, което да се движи по парчета от килими, взети от домакинства. Целта им била да проучат как пълзенето на бебето раздвижва микробите и домашния прах и да проследят резултата при вдишване. Авторът на изследването Брандън Бур твърди, че когато бебетата пълзят, те разбъркват утаилите се прахови частици, които се натрупват в килима, и ги вдигат във въздуха.

Вследствие е установено, че концентрациите на частиците в облака прах около бебето са до 20 пъти по-високи от нивата на други места в стаята. Тези частици се състоят от кожни клетки, бактерии, полени и гъбички. Много от тях се отлагат в долните дихателни пътища на мъничетата.

Може ли прахът да изгради имунитет

Но преди да започнете да се притеснявате, че не се грижите достатъчно за чистотата у дома имайте предвид, че донякъде вдишването на прах не е чак толкова вредно за децата, а даже напротив. Според друго проучване от 2014 г. колкото повече малките бебета са изложени на определени алергени, толкова по-вероятно е те да изградят имунитет към тях. Бур е на мнение, че вдишването на микроби и бактерии, пренасяни във въздуха, в ранна детска възраст, може да играе ключова роля в предотвратяването на евентуално развитие на астма.

Изводът е да не се притеснявате, когато нямате достатъчно време да пуснете прахосмукачка. Естествено поддържайте дома си чист, но пък в крайна сметка няма да е толкова зле детето ви да се потъркаля и в малко прах.

Новите родители