Почивката с тийнейджъри може да се окаже нещо много проблематично, тъй като децата в тази възраст са склонни да се бунтуват и обичат да се противопоставят за всичко на родителите. Особено, ако става дума да прекарат свободното си време заедно.

Но пък не е невъзможно ваканцията да бъде осъществена и то така, че всички да останат доволни. Само трябва да измислите подходящи начини, които да спечелят вниманието на тийновете и да ги забавляват достатъчно убедително.

Ето три идеи, които могат да ви свършат работа.

Активно участие

Това е един от ключовете за успех. Достатъчно е да помолите тийнейджърите да ви помогнат в избора на място, където да прекарате ваканцията, в резервациите и в намирането на достатъчно интересни места наоколо или дейности, които може да упражнявате там.

Ще видите колко дейни могат да бъдат те, защото по правило младите хора обичат да им бъде гласувано доверие и всичко да зависи от тях. Така че ще се впуснат наистина с удоволствие в създаването на програмата. А и това доста ще ви облекчи, тъй като ще ви спести предварителното проучване и подготовка.

С приятели

Ако имате възможност (например отивате в собствената си вила в планината/на село или наемате цяла просторна къща на плажа), може да позволите на тийновете да поканят по един наистина много близък приятел, който да сподели ваканцията с тях. Разбира се, семействата на поканените деца също трябва да са съгласни, за да се случи това.

Но пък за тийнейджърите ще бъде голяма радост и невероятен спомен да прекарат част от лятото с най-близките си приятели. Гарантирано няма да чуете и една лоша дума от техните усти по време на ваканцията.

Дигитален детокс

Това е по-сложно за изпълнение, но ако го облечете с подходящите дрехи, предложението ви може да се приеме доста радушно. Може да организирате приключенска ваканция, по време на която мобилните устройства са напълно забранени – не само за тях, а и за вас. Ако досега те не са почивали на палатка, това е добра идея.

Не е сигурно, че тийнейджърите ще приемат с охота такова откъсване от света, но приключенската им душа със сигурност ще бъде провокирана да мисли в тази посока. И ако предложението е достатъчно вълнуващо, може би ще го приемат и участват с радост.

Новите родители