Има храни и напитки, които кърмещата жена е добре да избягва или да бъде по-предпазлива, когато ги яде.
Веднага се сещате за алкохол и кафе, без да е нужно да се правят дълбоки анализи.
Не става дума за тях, а за други, които крият изненади.
Щом съставките им преминат в кърмата, могат буквално да я „газират“ и да причинят колики и неразположение на бебето или пък да го алергизират.

Чувствителността на новороденото към храни като мляко, яйца, цитруси от менюто на кърмачката, е индивидуална и всяка майка трябва да я провери предпазливо. 
Има храни, които категорично не се препоръчват за нея в периода, когато кърми.
Сред тях са някои риби и морски деликатеси са „попили“ опасни отрови от водата като олово и живак.
Консервирани, пържени, люти храни както и силно парфюмирани подправки също категорично не се харесват на бебето.

Не бива обаче да изпадаме в крайности. Защото именно чрез кърмата бебето се „запознава“ с вкуса на новите храни. И колкото по-разнообразно се храни жената по време на бременността, толкова рискът от алергии при новороденото намалява. А заедно с това, тя го подготвя за бъдещото самостоятелно хранене. А разнообразното майчино меню е предпоставка по-късно в живота детето да не бъде злоядо.

Новите родители