Нищо в живота ни не се случва случайно. Истински силните личности разбират, че всичко се връща като бумеранг. Няма нужда да се изпълват с негативизъм, камо ли да го пренасочват към някого. Кармата сама ще свърши цялата работа - рано или късно. Но защо такива хора са готови да търпят, вместо да се отдадат на желанието за отмъщение веднага?

„Слабите хора си отмъщават. Силните прощават. Умните игнорират" - Алберт Айнщайн.

Не бива да създавате сложен план за отмъщение, защото така само ще влошите нещата за себе си. Злото се връща при този, който го причинява. Ето защо има 5 причини, които могат да ви накарат да преосмислите отношението си към отмъщението. Оставете кармата да се погрижи сама за него.

1. Отмъщението няма да ви донесе удовлетворение

Първоначално може и да ви се струва, че ще получите изключително удовлетворение веднага след отмъщението. Всъщност обаче нещата не стоят по този начин.

Отначало може да изглежда, че веднага след отмъщението ще получите невероятно удовлетворение, но всъщност не е така. Махатма Ганди казва: „Око за око завършва с това, че целият свят ще ослепее." И това е така. Според писателя и директор/собственик на Центъра за диалектическа поведенческа терапия д-р Карин Хол: „ „Изследователи и теоретици считат, че отмъщението е форма на установяване на справедливост и че заплахата от ответни репресивни мерки може да служи като форма на защита, един вид обезпечение на социално сътрудничество."

За кратък миг ще се почувствате по-добре, но отмъщението няма да промени това, което вече ви се е случило. Силните хора често преживяват този момент много по-дълбоко от другите. А отмъщението може да предизвика съчувствие на силния човек към другия, на когото е отмъстил. Съответно в крайна сметка отмъщението просто не си заслужава. Нека кармата свърши цялата работа вместо вас.

2. Отмъщението може да ви навлече неприятности

Ако вашият партньор ви е измамил, би било изкушаващо да му отмъстите, като му надраскате колата в духа на Кари Ъндърууд. Разбира се, усещането ще е страхотно, но... В песента на Ъндърууд не се говори за реалните, осезаеми последици от това да позволиш на емоциите ти да вземат превес над теб.

Няма причина да си цапате ръцете. Кармата ще се погрижи за това колата на бившия ви партньор изведнъж да се повреди или да пукне гума на път за важно интервю или среща и т.н. Стойте далеч от неприятностите и позволете на кармата да направи всичко това за вас.

3. Не можете да се противопоставяте на всеки

Ако ние се опитваме да отмъстим на всеки, който някога ни е обидил, ще пропилеем изключително много време и ще забравим напълно за нашия собствен живот!

А това е много лош сценарий. „Отмъщението е желание да се реванширате на онзи, който някога ви е навредил. Нормално е да се чувствате ядосани… Отмъщението обаче ви води до най-лошия ваш АЗ, което ви поставя на същото ниво с онези зли хора, за които твърдим, че ни отвращават“, казва Джудит Орлоф, автор на книгата  „Ръководство за оцеляване на емпати: жизнени стратегии за чувствителни хора".

Силният човек знае кога да се отдръпне дори това да го разстройва. Но той също така разбира, че кармата ще се върне при онзи, който го е засегнал или му е навредил. Движението напред и изцелението винаги е по-добро от търсенето на справедливо отмъщение за извършителя.

В края на краищата кармата няма времеви ограничения. Тя може да се прояви в най-неочаквания и най-болезнен момент за човека, който ви е обидил.