Ако трябва да обясните последствията, които може да има училищният тормоз върху децата, едва ли ще посегнете към купата с плодове. Но точно това прави тази учителка от Бирмингам, Великобритания, и както може да видите, резултатът е удивителен, пише Bored Panda.

Роузи Дътън посещава различни училища, за да преподава на децата техники за трениране на вниманието, управление на емоциите и подобряване на междуличностните отношения. Наскоро тя публикува във Facebook страницата си – наречена Relax Kids Tamworth – урок, който е провела с децата за училищния тормоз. Откакто тази публикация събира близо 200 хиляди харесвания и историята обикаля интернет, тя пише във Facebook “Надявам се, че можем да вземем урока с ябълката и да го продължим, за да отворим диалог с децата си за болката, която думите ни могат да причинят.“

Ето какво пише тя:

„Днес в един от часовете показах на децата две ябълки (преди часа бях хвърлила едната ябълка няколко пъти на пода, но децата не знаеха това и нямаше как да го видят, защото и двете ябълки изглеждаха перфектно). Започнахме да говорим за ябълките и децата описаха как двете ябълки изглеждаха еднакво. И двете бяха червени, с еднакъв размели и изглеждаха достатъчно сочни.

Взех ябълката, която бях хвърляла на пода, и започнах да им говоря как не харесвам тази ябълка, как мисля, че изглежда отвратително, че цветът ѝ е ужасен и дръжката ѝ е прекалено къса. Казах им, че тъй като аз не я харесвам, не искам и те да я харесват и те също трябва да я обиждат.

Някои деца ме гледаха, сякаш съм луда, но предавахме ябълката в кръг и я обиждахме – „ти си смрадлива ябълка“, „не знам изобщо защо съществуваш“, „сигурно в теб има червеи“ и т.н.

Наистина разкъсахме горката ябълка на парчета. Направо ми стана жал за бедното нещо. Отново взех в ръце двете ябълки, и пак говорихме за приликите и разликите – нямаше промяна, те продължаваха да изглеждат еднакво.

След което разрязах ябълките.  Ябълката, с която се бяхме държали добре, беше свежа и сочна отвътре. Ябълката, която бяхме обиждали, беше наранена, мека и покафеняла.