Учени от Швейцария установиха интересна закономерност -  мъжете се държат по-смело, след като видят поведение на самоуверен... двойник. Това показал експеримент, проведен във виртуална реалност.

Най-важните моменти в живота ни включват взаимодействие с други хора. Независимо дали става въпрос за кандидатстване за работа, общуване с близки, разговор с шефа или ново запознанство. В същото време резултатът от това взаимодействие често се влияе от способността ни да се представяме правилно.

Тази способност от своя страна е свързана със самочувствието.

Изследователите са решили да разберат какво може да подобри представянето на несигурни в себе си говорители. Те избрали 76 студенти с малък или никакъв опит в публичното говорене, но с желание да подобрят своите умения в тази облакт.

Авторите на проучването, публикувано в изданието PLOS ONE, заложили на модела за подражание - определен идеал за поведение, който може да „вдъхнови“ участниците за по-смело и ярко представяне.

За целта, те  създали  във виртуалната реалност „двойници“ на участниците - виртуални изображения, които имат фотографско сходство с реалните доброволци. Създали и образи на хора, непознати на субектите - така наречените аватари. 

Участниците били поставени в следните условия: всички те трябвало да се представят във виртуална реалност пред голяма публика с реч за цената на обучението. Учените избрали тази тема специално, за да бъде максимално близо до интересите на всички доброволци.

За да "изравни" качеството на презентациите, на студентите били предложени няколко готови аргумента, които да могат да използват по свой избор в презентациите си. Основните правила за успешно представяне също били подробно обяснени на всеки от тях.

След като участниците изнесли своите презентации, половината от тях се "запознали" със своите колеги, а другата половинат- с аватарите на непознати.

След това доброволците отново се потопили във виртуалната реалност, за да  видят зад кулисите как се държат виртуалните герои. А те демонстрирали всички признаци на категорична увереност в себе си, поради което представянето им било оценено като ефектно и успешно.

Учените се фокусирали върху езика на тялото - движения и пози на участниците, за да оценят качеството на техните изпълнения. Освен това оценили степента на самоувереност, която участниците изразили в писмените тестове. Също така всеки от тях описал до каква степен се асоциира с виртуален двойник.

В резултат на това учените получили следната картина: мъжете, които проявявали неувереност в себе си в началото на експеримента, се представили много по-добре, след като гледали езявата на своя двойник. При това, нито мъжете с по-високо самочувствие, нито жените, участвали в експеримента и, както и се е предполагало, никой от групата, наблюдавал изявите на аватарите не показали значителни промени в начина, по който се представят пред публика при повторна изява.

Според авторите на експеримента тази техника може да се използва за преодоляване на страха от публично говорене.

Източник: Мениджър Нюз