Утвърдено правило е да повтаряме на децата си да се пазят. От всичко.

Пази се от колелото, пази се от колата, пази се от тротинетката, пази се от скейтборда, пази се от кучето. Списъкът е безкраен.

Разбира се, че децата трябва да развият инстинкт за самосъхранение и да се научат да се предпазват, но помислете само колко по-подреден, логичен и хармоничен би бил светът, ако научим децата си също и да ПАЗЯТ ОСТАНАЛИТЕ, а не само себе си?

Все пак един ден тези деца ще пораснат самостоятелни личности, ще се влеят в обществото, ще трябва да носят отговорност за действията си и на свой ред евентуално биха могли да се превърнат в заплаха за другите.

Затова не е лошо да научим децата си да пазят останалите – а това би могло да стане, като се научат, че има закони, които трябва да се спазват. Писани и неписани. Такива, които са заложени в Конституцията, и такива, които са заложени в ценностната ни система.

Не е редно да даваме подкупи например.

Не е редно да купуваме дипломата си за висше образование или шофьорската си книжка.

Добре е да се потрудим и да заслужим всички сертификати, тапии и свидетелства в живота си честно.

Не е редно да подаваме банкнота на катаджията, ако ни хване в нарушение на пътя.

Не е редно и да взимаме банкнотата, ако сме полицаи и нарушител се опита да ни подкупи, за да се измъкне от отговорност.

Децата се учат да живеят по определени правила от малки – те носят съзнание за ред и отговорност, ако родителите се постараят да ги възпитат у тях.

Раждането на детето е само началото на един дълъг път, който трябва да бъде изминат с разум, съвест и отговорност, защото това дете, на което днес позволяваме да избута другарчето си от пързалката например, утре ще се превърне във възрастен, който те блъска на пешеходната пътека. Звучи пресилено ли? Ни най-малко.

Чувството на отговорност и съзнанието за добро и зло се възпитават у детето още когато навърши 3 години. Тогава вече е достатъчно голямо, за да прецените какъв човек ще излезе от него и по-скоро в какъв човек ще го превърнете вие.

Характерът е индивидуалност, но възпитанието определя светогледа, морала и житейските ценности.

Цветелина Велчева