В продължение на няколко години 24-годишният индиец Сохан Сингх се изтормозил до крайност, опитвайки се да си намери съпруга. Той се рекламирал като кандидат-жених с помощта на популярна местна брачна агенция, после наел традиционен сватовник, който да разпространи из града новината, че е подходящ ерген за жененe. Роднините му също помагали, като претърсили околността със снимката и родословието му в ръка в опит да му намерят жена. Сингх дори се отказал да иска зестра, за да не отпъжда по-скромните булки. Но нямал никакъв успех.

Най-накрая, напълно отчаян, младият индиец се предал. Единственото, което му оставало, било да се съюзи с брат си – 30-годишния Мохан, за да направи немислимото доскоро – да си поделят съпругата му. А самата 26-годишна Ману Канвар нямала никакъв друг избор, освен да приеме ситуацията – да има двама съпрузи. „Трябваше да се подчиня на двамата”, признава тя, криейки лицето си зад традиционния индийски воал.

Това не е единичен случай в град Бхилвара,

разположен в беден и неплодороден район на Западна Индия. Проблемът да си намериш жена става все по-голям в страната, тъй като години наред в Индия жените са правили аборт, ако са бременни с момиче. Заради престижа да родиш син са убити хиляди неродени момичета, а сега се оказва, че жените са крайно недостатъчни. Дисбалансът между двата пола има ужасни последствия - малкото дами, появили се на бял свят, са подложени на нечувана експлоатация и всякакъв вид престъпления – бракове между деца, трафик на момичета и все по-често срещани бракове като този на двамата братя Сингх – жена с няколко съпрузи. Положението на съпругата Ману Канвар никак не е розово, в града й се подиграват. Децата й,  след като вече станали големи, се объркват на кого да казват „татко”. 

Това многомъжество е наложено от обстоятелствата в Индия. Явлението се нарича полиандрия и е било

традиция на много места по света

още от древността. Интересното съжителство е съществувало и все още съществува на места в Тибет, в арктическата зона на Канада, в северните части на Непал, в Бутан, части от Индия, Шри Ланка. Среща се на места в Китай и в тропическа Африка – при масаите в Кения и Северна Танзания. Има случаи и сред индианските племена в Северна и Южна Америка и сред ескимосите.

Името идва от гръцките думи „поли” – много, и „андрос” – мъж. Многомъжеството е рядка форма на брак, при която жената има едновременно няколко съпрузи. А когато жена е омъжена за няколко братя, става дума за фратерална полиандрия. Според много антрополози тя е

най-често срещаната форма на брачно съжителство

от този вид в различни райони на света.

Gallery

Снимка: Guliver / Getty Images

Gallery

Снимка: Guliver / Getty Images

Gallery

Снимка: Guliver / Getty Images

Gallery

Снимка: Guliver / Getty Images

Gallery

Снимка: Guliver / Getty Images

Gallery

Снимка: Guliver / Getty Images