Три стъпки за незабавно укротяване на стреса

18 май 2017 г., 20:02
1382

Shutterstock

Животът е нещо стресиращо. В дългосрочен план е възможно да се борите с тревогата и нервността, като поддържате здравословен и умерен начин на живот, но какво правим, когато проблемът е стресът точно сега?

Може би над главата ви виси краен срок или пред очите ви се разгръща неконтролируема криза и ръцете ви се разтреперват, а кръвното ви скача. Умът ви започва да прескача от една паническа мисъл на друга, а сърцето ви бие като парен чук. Напрегнати сте и знаете, че нито се държите добре с другите, нито сте в състояние да мислите трезво. Трябва да се успокоите и то веднага!

Може ли науката да предложи решение за вас? Оказва се, че може. Психолозите знаят как да управляваме негативните емоции и предлагат тази проста стратегия от три стъпки, с чиято помощ да успокоите стресирания си ум.

Този метод е разработен от специалистите за хора, страдащи от деменция. Ето защо ударението пада върху поведенческите аспекти на успокояването, а не толкова върху познавателните. Това е изключително удобно за нас, тъй като всеки използва когнитивните си способности по индивидуален начин, докато за никого не е проблем да направи няколко краткосрочни промени в поведението си – стига само да знае какви. Ето трите стъпки, препоръчвани от психолозите:

Осъзнаване. Това е стъпката, която повечето хора пропускат. Защо? Защото ни се струва, че вече знаем отговорите на всичко. Вероятно смятате, че ви е ясно точно какво ви изнервя. Понякога обаче ситуациите, физическите признаци и емоциите, свързани с тревожността, не са толкова очевидни, колкото ви се струва. Затова се опитайте да си водите „дневник на тревогата” – истински или виртуален. Кога се чувствате нервни? Какви са физическите симптоми на това? От какво е провокирана конкретно тази криза? Замисляйте се върху тези неща поетапно.

Дишане. Осъзнатото дишане изпраща специални сигнали към мозъка. Когато сте нервни, обикновено започвате да дишате плитко и забързано. Съзнателно променете ритъма и започнете да дишате бавно и равномерно, поемайки дълбоко въздух. Много помага следната техника: сложете ръка на корема си и започнете да поемате въздух, докато преброите бавно до 2. Задръжте, като отново броите до две. После изпуснете въздуха, отново броейки до 2. Повтаряйте това контролирано дишане, докато не усетите, че се успокоявате.

Успокояващи мисли. Много е лесно да кажем: „Съсредоточете се върху успокояващи мисли”, но кой може да се сети за такива, когато всичко около него ври и кипи? За това има просто решение. Пригответе си позитивните мисли предварително. Те може да са съвсем прости команди като „Успокой се!”, но дори тогава трябва да са само мисли, които истински влияят лично на вас и за които вярвате, че могат да бъдат ефективни. Важно е да откриете какъв тип положителни мисли пасват на собствената ви природа.

Осъзнаването на процеса на стресиране и поемането на контрола върху процеса на успокояване са изключително важни умения, които си струва да усъвършенствате. Знаете, че рано или късно ще ви се наложи да се изнервите, затова е добре да рутинирате трите стъпки за преодоляването на стреса, преди той да се стовари върху вас. Успех!

По материали от PsyBlog

Ключови думи:
Коментари