Енеаграмата е система за личностна класификация. Този тест се използва чество в психологията и бизнесите, тъй като специалистите го разглеждат за особено полезен инструмент за личностно развитие и самоподобрение.

Коя от деветте личности сте вие?

Да видим…

Първо, изберете един параграф от група 1, както и един от група 2. Спрете се над онези, които най-точно отразяват вашето отношение и поведение.

Важно е да сте съгласни с цялостната идея или „философия“ на избраните от вас параграфи. Не се опитвайте да анализирате нещата прекалено много. Разчитайте на интуицията си.

Впоследствие отидете на страница две и прочетете какъв в вашият характер на базата на избора ви. Например ако сте избрали B от група 1 и параграф 3 от група 2, то вашият избор е B3.

Група 1

  1. Вие сте независими и уверени. Смятате, че всичко в живота се подрежда най-добре, когато сте подготвени. Поставяте целите си, понякога правите компромиси, но никога не стоите със скръстени ръце в очакване нещата да се случат. Вие спомагате за случването им. Искате да постигнете нещо и животът ви да е от значение. През по-голямата част от времето знаете какво искате и как да го постигнете. Затова работите усърдно.
  2. Тихи сте и сте свикнали да сте сами. Не привличате твърде много внимание към себе си в социален аспект. Не се изтъквате на публични места. Не се чувствате комфортно под светлините на прожектора, нито пък сте твърде съревнователни. Хората смятат, че сте мечтатели, тъй като често се обръщате към въображението си за помощ.
  3. Вие сте отдадени и изключително отговорни. Чувствате се ужасно, когато не можете да спазите своето обещание или да свършите онова, което се иска от вас. Искате другите да знаят, че вие винаги сте насреща и че ще сторите онова, което смятате, че е най-доброто за тях. Способни сте на големи саможертви за другите, без значение дали те са наясно с това или не. Обикновено не се грижите добре за себе си. Можете да се отпуснете, само когато работата е свършена.

Група 2

  1. Гледате позитивно на нещата независимо от ситуацията. Смятате, че това, което се случва, е за добро. Лесно се развълнувате и винаги можете да откриете нещо забавно, което хората около вас да вършат. Обичате да сте сред хора. Когато помагате на другите, се чувствате наистина щастливи. Дори и да сте зле, вие няма да натоварите другите с проблемите си. Поддържането на това позитивно отношение обаче често води до игнорирането на собствените си проблеми.
  2. Чувствата ви са силни и ярко откроени. Хората могат лесно да преценят дали нещо ви притеснява или не. Резервирани сте, но като цяло сте много по-чувствителни, отколкото другите си мислят. Искате да знаете на кого можете да разчитате и когато сте разстроени, искате този човек да е до вас. Не обичате да ви казват какво да правите и винаги искате да взимате това решение сами.
  3. Умеете да се контролирате. Действате логично. Чувствате се комфортно, когато става дума за вашите собствени чувства. Вие сте си самодостатъчни перфекционисти. Предпочитате да работите сами. Когато се справяте с личностни конфликти, се стараете да не влагате чувства в тях. Хората казват, че сте прекалено студени, но вие просто не искате емоциите да ви разсейват. Дори когато другите ви притесняват с нещо, вие се стараете да не показвате емоциите си.