Често това, дали намираме някого за симпатичен, се решава още в първите секунди на срещата – и впечатлението ни в никакъв случай не е плод на случайност. В действителност дори можем да му повлияем! По-долу ще научите кое качество е особено привлекателно според проучванията.  

Твърди се, че първото впечатление е страшно важно и при това трайно. Но всъщност то може да бъде подвеждащо. Понякога се държим доста глупаво при запознанство, особено ако непременно държим да се харесаме на другия. Тотално ли сме се изложили пред новата колежка, свекървата или на първата среща? Отговорът гласи еднозначно: не! Според науката съществува феномен, който поражда особена симпатия и наистина вдъхва надежда.

Ефектът на Пратфъл: това качество ни прави да изглеждаме симпатични

Нека всички смотаняци наострят уши: имаме добри новини за тях! Според едно проучване намираме за много симпатичен човек с петно от кафе на пуловера. На какво се дължи това? Всъщност т.нар. „ефект на Пратфъл“ звучи напълно логично: хора, у които откриваме недостатък, будят особено умиление. Социалният психолог Елиът Аронсън е проучил този феномен. Провел опит, в който пуснал на подопитните лица различни записи. На тях хората отговаряли на въпроси от викторина. Някои знаели много от отговорите, а други по-малко. Освен това някои признавали, че са си разсипали кафе на ризата по невнимание. Накрая подопитните лица трябвало да кажат кои участници във викторината са им били най-симпатични.

Резултатът: по принцип знаещите получили най-голямо признание. Но най-високо били оценени онези, които хем отговаряли вярно, хем се залели с кафе. Тяхната несръчност автоматично ги направила да изглеждат по-симпатични. Губещи вота на симпатия се оказали участниците, които успели да отговорят на най-малко въпроси и при това се били окапали с кафе. Експериментът показва, че смятаме пълната липса на компетентност за всичко друго, но не и за привлекателна. Затова пък умните хора, които въпреки това проявяват някой дребен недостатък, печелят симпатиите ни. Това се дължи на факта, че идеалните хора обикновено ни плашат.                               Абсолютната безупречност буди антипатия – съвсем не е толкова изненадващо, нали?

Така че не изпадайте веднага в паника, ако на първата среща излезе наяве някоя от слабостите ви или проявите известна несръчност, а го приемете с усмивка! Не е необходимо някой да е съвършен, за да бъде харесван – напротив!