Четиригодишната ви дъщеря облича рокли на принцеса и гледа татко с влюбени очи… В това няма нищо притеснително. На тази възраст е напълно нормално идеалният мъж, принцът на мечтите й, да е татко. И разбира се, тя категорично заявява, че ще се омъжи за него. Колкото и да я разубеждавате, че това е нейният татко и няма как да се омъжи за него, тя е убедена в своята правота.

Спокойно, всяко момиченце преминава през тази фаза. И влюбването в татко няма нищо общо с онова влюбване, за което по-късно ще лее сълзи и пише сърцераздирателни съобщения на най-добрите си приятелки. В този етап от живота й обаче татко е нейният принц.

Едипова фаза

Специалистите наричат този период от растежа Едипова фаза. Тя настъпва обикновено между 3 и 6 години. Всъщност това е моментът, когато детето открива половото разнообразие (разграничава мъжа от жената) от една страна и от друга - започва да се идентифицира с родителя от същия пол и иска да го замести. То започва да носи обувките на ток на мама, посяга към червилото й и съвсем логично иска да я замести в отношенията й с мъжа в семейството – тоест татко. Същото се случва и с момчетата спрямо майката.

Има ли проблем

Не, няма! Това е напълно нормален еволюционен етап, през който детето ще премине. Важното е родителите да знаят как да реагират, да се държат балансирано, да обяснят на детето кое е правилно и защо е така, да предадат посланието, че татко и мама вече са женени и един ден то също ще има свое семейство, в което ще бъде мама или татко. Грешната реакция е да се подходи критично, да се правят постоянно забележки на детето или да му се подигравате.

Новите родители