Докато учените работеха усилено за да намерят нови начини за справяне с патогените, се оказа, че водят губеща битка с устойчиви на лекарства бактерии или, както станаха известни, супер-бактерии. Сериозен проблем в много части на света, това продължава не на последно място поради липсата на обединени усилия за справяне с опасността.

Ситуацията може би е на път да се промени. Проблемът е станал толкова сериозен, че Общото Събрание на ООН ще се събере в Ню Йорк за да дискутира и приеме общо решение за антимикробната съпротива.

Устойчивостта на лекарства е проблем от много време. Дори след въвеждането на пеницилина, бактериите успяват да се адаптират към лекарства, конструирани специално срещу тях. Досега ритъмът на разразботка на успешни лекарства позволяваше успешно противопоставяне на бактериите, но за съжаление, днес сме към края на възможностите си, когато предписваме лекарства.

Екипи от цял свят търсят нови начини на подход към проблема. Някои се опитват да засилят антителата на организма, за да се борят по-добре с бактериите. Други използват бактериофагите (бактериални паразити) като успешно оръжие срещу бактериите. Трети развиват пробиотиците или се опитват да уморят бактериите от глад.

Независимо от пътищата на борба, повече внимание и координация на услията е необходима за да се осигури успешно справяне със супер-бактериите.

Източник: Science Alert