Хигиенните навици на някои хора могат истински да те отблъснат. Истината обаче е, че те зависят не толкова от общоприети медицински факти, отговарящи за доброто здраве, а от културата. Ще се изненадате да научите колко различни са възприятията по този въпрос на хората от различните държави.

Във Франция например не е прието да се мият ръцете след тоалетна или преди хранене. В редица домове дори няма сапун. Така че си носете у себе си течен или най-малкото мокри кърпички.

В Бразилия обръщат огромно внимание на устната си хигиена. Зъбите са поставени на пиедестал. Бразилците ги почистват щателно след всяко хранене, независимо къде се намират – у дома, на публично място, в офиса, на улицата. Когато излизат, могат да забравят ключовете си, но не и четката си за зъби.

В Китай хората нямат навика да мият собственоръчно косата си. Вместо това ходят на фризьор. И това изобщо не е свързано с подстригване или прическа. Отивате на фризьор само за да измиете косата си – най-често 2-3 пъти седмично. Имайте предвид обаче, че ако го пробвате, трябва да си предвидите поне половин час, защото измиването на косата в един китайски фризьорски салон е истински ритуал с масаж на скалпа и втриване на всякакви ароматни мазила и подхранващи препарати.  

В Сингапур чистотата се поддържа безупречно. Ако сте забравили например да пуснете водата в обществена тоалетна и полицията научи, ви очаква солена глоба до 500 долара.

Японците се къпят в една вана. За тях това е ритуал за отпускане, така че преди това хората се измиват под душ. Мъжът в семейството е първият, който отива в банята, след това се изреждат и всички останали по старшинство. В някои къщи използваната вода отива в пералнята, където се използва повторно.