Децата луднаха по „Спинър“ – новата играчка, която вече набира популярност сред българските тийнейджъри. Дали ще бъде поредното "чудо за три дни", като играта на покемон, или ще се превърне в залвадяваща мания? Доколко е полезна?

Преди декември 2016 г. търсенето в Google на "fidget spinner" всъщност не съществува, докато днес в по-голяма част от училищата в САЩ и Европа играчката е използвана толкова често, че вече е забранена за внасяне в класните стаи.

Fidget спинър е направен от пластмаса или силикон и е с хибридни керамични лагери. На пазара се предлага голямо разнообразие – различни цветове, такива, които светят и издават звуци. Цената им е напълно достъпна - около 8 лв.

Създателката на „Спинър“ Кетрин Хетингер определя изобретението си като антистрес играчка. Тя дори твърди, че може да бъде полезен за аутисти, силно тревожни деца, хлапета с лека умствена изостаналост, с хиперактивност с дефицит на внимание.

Мненията и впечатленията относно джаджата обаче не са единодушни.

Родителите

Родители на деца с аутизъм и хиперактивност твърдят, че „Спинър“ е много полезен и е повлиял позитивно върху психическото състояние на децата им.

Играчката осигурава т.нар. сензорен опит и манипулацията с нея е приятна, а как се използва всяко дете с достъп до интернет може да научи в YouТube.

Децата

Те ги използват не само за забавление, но и когато се чувстват напрегнати или им е скучно. Твърди се, че „Спинър“ служи за по-добра концентрация и засилва вниманието.

Продължава на страниците на Новите родители.