Открай време е известно, че темпото на музиката оказва влияние както върху нашето настроение, така и върху възбудата ни. Така например по-бързият ритъм увеличава пулса, а бавният го забавя. Силната музика също превъзбужда, докато тихата релаксира.

Сега пък аамерикански учени установиха, че силната музика в заведенията подтиква хората да си поръчват по-често нездравословна храна. И обратното - ако същата музика свири, но по-тихо, клиентите по-скоро прибягват към по-полезните неща, пише Daily Mail.

Д-р Дипаян Бисвас от университета на Южна Флорида, който проучва изследва ефекта от силата на музиката върху човешкото поведение, установи, че освен всичко останало тя оказва пряко въздействие и върху сърдечния ритъм.

Подобно на ритмичните песни, силната музика стимулира и увеличава стреса. Затова на хората им се дояждат мазни чийзбургери и пържени картофи. Тихата музика има успокояващ ефект и хората внимават повече какво поръчват в заведенията.

За изследването си д-р Бисвас е направил експеримент в заведение в Стокхолм. Там са пускали музика със сила 55 децибела и 70 децибела. Докато 55 децибела за човешкото ухо са като лекото жужене на хладилник, 70 децибела се доближават до шума на прахосмукачка. На силна музика нездравословна храна са поръчали 20 процента повече от клиентите на заведението.