Детската площадка е предпочитано място за закуска или обяд в игри и закачки - всяка майка го знае. Затова и родители на по-злояди деца използват катерушките и като възможност детето да хапне. 

Често консумирането на храни на крак се определя не като хранене, а като похапване, гризкане или хрупане, тъй като не цели качествено засищане на глада, а по-скоро залъгването му за кратък период от време.

Сложна ситуация

Предлагането на лакомства и храни, определяни като вредни, от страна на други възрастни или други деца, често поставя майката в неприятна ситуация. Докато е по-малко нейното дете, тя може да отклони вниманието му, да откаже вместо него или да си тръгне от площадката за игра.

Ако обаче детето е по-голямо и осъзнато желае да получи от това, което приятелчето му яде (солети, бисквити, зърнени пръчици, бонбони, сладолед...) положението става по-деликатно.

Печеливш изход

Такъв често липсва. В единия вариант можете да откажете един бонбон, да обосновете отказа си пред другия родител или дете, с което ще се почувствате „лоша“ в очите на собственото си дете, или да пренебрегнете принципите си относно храненето и да му позволите да си вземе.

Снимка: Guliver / iStock

Вижте целия текст на страниците на Новите родители.