В пясъчните дни на плажа или през студените зимни нощи желанието ни за спиращо дъха действие и завързани загадки рязко се покачва. Сайтът АзЧета подбра най-добрите трилъри и криминални романи (и един сборник с разкази), които са част от списъка на Amazon на „100-те кримки и трилъри, които трябва да прочетеш през живота си“.

Книгите, които следват, са със статут на класика в жанра, а филмовите адаптации по тях се помнят дълго. Ако посегнете към тях, знайте, че е много вероятно да прекарате нощта будни със нос, забит във вълнуващо четиво…

„Време да убиваш“, Джон Гришам

Има нещо по-трудно от това да откриеш убиеца. Престъпленията и извършителите са ясни, но моралната дилема е трудно разрешима. Залогът е животът на един човек, който се е изправил срещу закона в името на семейната чест, и репутацията на млад адвокат, който, въпреки заплахите и здравия разум, се заема със случая.

„Десет малки негърчета“, Агата Кристи

Десет души, които са извършили престъпления, но някак са се измъкнали безнаказано, са събрани на малък остров, за да понесат последствията от деяния си. Някой отмъщава, вдъхновяван от… детска песничка.

„Десет малки негърчета“ е най-популярният роман на Агата Кристи. С продадени над 100 милиона копия до днес, той е най-продавания криминален роман в света и седмата най-популярна книга за всички времена.

„Преди да заспя", Стивън Уотсън

Феноменалният дебют на Стивън Уотсън ни въвлича в необикновения живот на Кристин Лукас. Претърпяла инцидент, който я лишава от дълготрайна памет, тя всеки ден се събужда със съзнанието, че е на двайсет и се плаши от мъжа в леглото си. Кристин започва да си води дневник по препоръка на своя психиатър. Всеки ден, описан в него, е все по-странен, а бъдещето започва да изглежда все по-плашещо.