Родителите не си дават сметка, че децата им са затлъстели и използват вредна храна като награда за добро поведение - за това свидетелства ново проучване.

Майките и бащите на едва 9% от децата с наднормено тегло го отчитат, макар че според данни на здравните организации почти една трета от хлапетата между 2 и 15 години са затлъстели.

Напрегнатите родители може и да усложняват кризата с детското наднормено тегло, използвайки храни, които го активират. Това се разбира от проучване сред 2000 родители, направено по поръчка на голяма застрахователна компания.

Почти половината признават, че дават на децата си сладкиши, шоколад и нездравословни храни, като родителите, които работят, правят това най-често. Това означава, че почти две на всеки пет деца ядат шоколад или чипс всеки ден.

Горе-долу толкова майки и бащи казват, че награждават децата с посещение на някоя фаст-фууд верига, а трети пък вземат храна за вкъщи.

Над половината семейства също така позволяват на децата си повече време пред различните екрани като награда за добро поведение, като по този начин ги излагат на по-голяма опасност от затлъствяване, тъй като им предлагат да седят, вместо да извършват някаква физическа активност.

Там Фрай от Националния форум по затлъстяване в Англия казва: „Когато има толкова много деца с наднормено тегло, за родителите става трудно да преценят кое е здравословен размер за детето и кое – не.

Продължава на страниците на Новите родители.