Кой е точният момент от работния ден, когато трябва да се откъснем от работата и да си вземем почивка? Според един от знаменитите и най-продуктивни писатели, Чарлз Дикенс (1812 – 1870) това е в 14 ч. следобед.

Най-значимият прозаик на Викторианската епоха пишел коментари на творби, писма, петиции, разкази, пиеси, откъси от поеми и романи, а имал изключително кратък работен ден. Той започвал да работи в 9 сутринта и приключвал в 14 ч., когато тръгвал на разходка и разтоварвал ума си, разказва "Гардиън". Така той съхранил продуктивността си и създал голям брой произведения, с които останал в историята. 

Разбира се, малцина днес могат да си позволят да приключват работа в 14 ч., освен ако не са творци или нощни птици, които се трудят в малките часове. Навикът на Дикенс да се спира работата в 14 ч. и умът да се отдава на почивка с кратка разходка обаче може да се приложи и днес. Модерни изследвания доказват, че иманно това е часът от работния ден, в който енергийните нива на трудещия се падат най-ниско. Това е моментът, в който при възможност трябва да станем от бюрото и да сменим средата с физическо движение за кратко.

Професор Барбара Оукли от Университета на Оукланд, автор на книгата "Умът в цифри: Как да се сдобием с отлични умения по математика и точни науки (дори да сме се проваляли по алгебра)" коментира, че в този час наистина трябва да се направи почивка, за да заработи след това мозъкът с пълна сила. Умът ни работи на две скорости, обяснява тя. В едната, той е фокусиран и активно ангажиран с разрешаването на проблем или извършването на задача. Другата е т.нар. дифузно състояние. В това състояние се явява аналитичното мислене и проблемите се отсяват, решенията изкристализират. Психолозите наричат този момент на просмукване на проблема и зараждане на анализа и решението "процес на инкубация". Ако не си вземаме почивка от работния ден, трудно ще навлезем във второто състояние, което ще ни изведе до продуктивност. А умът ни не може да работи на двете скорости едновременно. Когато е фокусиран, той блокира способността си да отсява. 

Ето защо почивката в 14 ч. и почивката с разходка въобще след фокусирана работа се оказва решаваща, за да можем да продължим.

Източник: Мениджър Нюз