Топлинният удар е спешно състояние, което се нуждае от незабавно лечение, предава Мениджър Нюз. То настъпва, когато телесната температура е твърде висока, а това уврежда вътрешните органи. А мозъкът е особено чувствителен към топлината. Ако не се предприемат незабавни мерки, съществува риск от трайна загуба на трудоспособност или смърт.

Когато навън е горещо, тялото ни задейства естествен механизъм за охлаждане - потенето. Но понякога то не е достатъчно, за да предпази тялото ни от прегряване. А когато тялото се затопля по-бързо, отколкото може да се охлади, може да бъде изложено на риск за топлинен удар.

Какво е нужно да знаем?

Някои хора са по-изложени на топлинен удар, за разлика от други. Това са малкте деца, които не могат да котролират все още добре температурата си, както и възрастните хора. Също хора с хронични заболявания, с психични заболявания, спортисти и работниците на открито. Хората, които приемат някои видове медикаменти, също трябва да бъдат изключително внимателни. Слънчевите бани, дехидратацията и пиенето на алкохол също носят риск. Дори млади и здрави хора не са имунизирани срещу топлинен удар. Всеки, който извършва усилена физическа дейност в жегата, рискува. 

Влажността също увеличава риска от сърдечен удар. Във влажен въздух, потта се изпарява по-бавно, което означава, че е необходимо повече време, за да се охлади тялото.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.