Едно от предимствата, които донесе дистанционната работа, е спестяването на време за придвижване с транспорт до офиса. Въпреки че за мнозина това беше нежелана рутина, други го възприемаха като ритуал. За Нилс Бакхаус, който живее в Бохум (в покрайнините на Дортмунд), пътуването до работното място остава съществена част от деня му, без която той не може да се справи, дори когато работи от вкъщи. Тази разходка на връщане до дома му помага да се разтовари, така че той продължава да го прави. 34-годишният съветник за научни изследвания и политики към Германския федерален институт за безопасност и здраве при работа кара състезателния си велосипед, за да се наслади на спокойната природа по река Рур, пише BBC, цитиран от elconfidencial.es

Това ежедневно пътуване, което той нарича "фалшиво пътуване до работното място", е времето, през което Бакхаус се опитва да пресъздаде по-традиционното начало на "Feierabend" - немската дума, която описва времето след приключване на работата и началото на периода на отдих и почивка.

"Feierabend има две значения. Първо, това е момента, в който спирате да работите през останалата част от деня. И второ, това са часовете от деня, които ви остават между края на работния ден до заспиването вечер", казва 41-годишният Кристоф Стенгел от Берлин, който работи като разработчик на софтуер. 

Въпреки че може да изглежда изненадващо германците, които са стереотип за трудолюбиви и ефективни работници, оценяват високо свободното си време. Концепцията за "Feierabend" е свързана с капиталистическо мислене, че компаниите получават повече производителност и следователно работната сила е по-ценна, ако на работниците е позволено да имат периоди на почивка след работа.

"Трябва да си почивате веднага след работа, защото стресът и възстановяването вървят ръка за ръка. Това е като ритъм на тялото", отбелязва Бекхаус.

За работниците, които се опитват да се приспособят към работа от разстояние, един от най-големите проблеми на смяната е, че няма ясен край на работния ден. Нещо повече, дистанционната работа спомага за по-дълъг работен ден. И много германци биха казали, че именно "Feierabend" може да помогне.

Feierabend" не е happy hour

За някои хора понятието „Feierabend“ може да стане малко неясно и дори да се интерпретира като "време за почивка" или happy hour. Но това не е съвсем правилно. 

"В контекста на индустриализацията въпросите как управляваме времето си ежедневно станаха жизненоважни за все повече хора поради новите видове работа и променящи се условия на труд. Особено работниците в заводите и търговските служители се бориха за по-кратко работно време и следователно периоди на почивка като "Feierabend" или уикенд. Около 1900 г. вече означава свободното време, което трябва да се използва за регенериране на тялото и ума", обяснява Каролайн Ротаж, асистент по съвременна история в Католическия университет в Айхщат-Инголщат.

Привържениците на тази философия за хигиена на труда препоръчват мерки като излизане на разходка на чист въздух. Само по този начин може да се гарантира "истинска почивка", добавя Каролайн Ротаж. 

Източник: elconfidencial.es

Превод и редакция: Нели Тодорова / Мениджър Нюз