Знаете ли какъв ден е днес? Точно така, днес е международният и дори интерпланетарен празник Ден на хавлията. Това знаят дори онези тъжни хора, които още не са чели Дъглас Адамс. Но какъв е този странен ден?

На 25 май 2001 година, две седмици след смъртта на култовия автор на култовия "Пътеводител на галактическия стопаджия" Дъглас Адамс, група интернет читатели решават да основат т.нар. "Ден на хавлията" в негова памет. Хавлията, както се разкрива от съдържанието на романа, е един от най-важните и различими атрибути в инвентара на галактическия стопаджия:

Хавлията е навярно най-полезното нещо, което един междузвезден стопаджия може да притежава. На първо място тя е много ценна в чисто практическо отношение — можеш да се загърнеш с нея, за да се топлиш, докато подскачаш по мразовитите луни на Джаглан Бета; можеш да легнеш върху нея на плажа, покрит с жарък мраморен пясък, и да дишаш опияняващия морски въздух на Сантрагинус V; можеш да подремнеш под нея и под звездите, огряващи с яркочервените си лъчи пустинния свят на Кактафун; би могъл да я опънеш като платно на минисал по ленивите тежки води на реката Мот; намокрена, ще ти послужи и в ръкопашен бой; можеш да си завиеш главата с нея, за да не дишаш отровните изпарения или за да не срещнеш погледа на кръвожадния звяр Бъгблатер от Траал (едно невероятно глупаво животно, което си мисли, че ако ти не го виждаш и то не може да те види — но макар и тъпо като галош, то е много, много кръвожадно); ако изпаднеш в беда, можеш да я размахаш над главата си в знак, че се нуждаеш от помощ, и, разбира се, можеш да се избършеш с нея, ако все още ти се струва достатъчно чиста.

Както виждате сами, хавлията е същество, заслужаващо уважение и обич. Затова загърнете се в любимата си кърпа, налейте й една бира и се насладете на още няколко любими цитата и мъдрости от безсмъртния Дъглас Адамс.