За всеки родител e шокиращо да чуе грозни думи от устата на все още непорасналото си дете. И започвате да се чудите къде е чуло този език, след като у дома много внимавате какво говорите или изобщо не употребявате такива думи. А и дали изобщо разбира какво се крие зад тези реплики? По важното е друго – иска ви се да знаете как най-правилно да реагирате в такава ситуация и как да помогнете на детето.

Защо децата псуват

Малките деца използват такива думи, просто защото обичат да изследват езика. Те могат да опитат някоя нова дума, без изобщо да разбират нейното значение. Понякога лошите думи се появяват внезапно в техния език и също така внезапно изчезват. Друг път се случва да се задържат по-дълго и даже да се харесат на детето, пак без да осъзнава какво точно говори.

Чрез ругатните децата могат да се опитат да изразят и чувство на неудовлетвореност. Или просто да кажат думата, защото им звучи смешно, а и виждат възрастните как странно реагират, когато я чуят. Рядко някой възрастен се умилява като чуе такава сочна реплика от устата на миловидно русо момиченце. В повечето случаи подскача като ужилен. Което в очите на децата си е смешна реакция, нека си признаем.

Обичат да имитират

От друга страна децата много обичат да имитират – както своите връстници, така и възрастните. Те не влагат същото значение на думите, каквото влагат възрастните. Ако сте шофьор, вероятно ви се е случвало да изпускате пара с някоя обидна дума по отношение на другите шофьори или трафика. Невинно играещият в столчето си на задната седалка син обикновено има далеч по-интересни занимания в този момент. Но той все пак е чул думата и я е запаметил някъде в съзнанието си. Затова не се чудете, когато следващия път в подобна ситуация, си спомните за него и дискретно замълчите, изругавайки наум, а той от задната седалка звучно подаде премълчаната реплика.

Какво да реагираме, когато децата ругаят

Най-добрият начин да се справите е като игнорирате лошите думи, които използват. Когато няма зрителен контакт с вас и вижда, че не реагирате, на детето ще спре да му е интересно. Това е, защото то употребява тези думи и с цел търсене на внимание. Като не получи желаната реакция, бързо ще се откаже. Запазването на спокойствие е ключът към успеха. Така ще предотвратите и използването на псувни и в бъдеще.

Ако въпреки всичко детето продължава да ругае, опитайте да говорите с него за избора му на думи. Например може да кажете „Не използваме думи, които разстройват хората“. Децата в предучилищна възраст може да не разбират напълно думите, които използват, но могат да разберат, че нецензурните думи нараняват или обиждат другите.

Трябва ли да обясните какво означава думата

Обикновено децата не се нуждаят от обяснения, когато става въпрос за ругатни. Те са твърде малки, за да разберат какво се крие зад най-често срещаните псувни. Просто им кажете „Това не е хубава дума“.

Над 4 години могат да схванат по-елементарно обяснение. Може да попитате какво според детето означава думата. Но използвайте общите термини, за да обясните защо не е добре да го прави. Кажете например „Тази дума обижда кака и не е хубаво да се използва“.

Продължава на страницата на Новите родители