Училището е задължително и невинаги е интересно. Набляга се на теория, факти и числа. Често пъти няма никаква практика и упражнения. Децата обаче могат да посещават различни извънкласни дейности, които да им бъдат приятни и полезни и които да развият техните умения.

Независимо дали детето избере да спортува, или пък е артистично и изкуствата са неговата страст, извънкласните дейности могат да изградят в него дисциплина и да го направят по-любопитно към света. Разбира се, то може да иска да се развива в сферата на литературата, историята или географията. Неговата мечта може да бъде да стане лекар, физик или математик. Какъвто и да е изборът му, извънкласните дейности могат да бъдат мястото, където то ще открие своето призвание.

Ето и някои от ползите от извънкласните дейности.

Помагат да открие своя талант
Ако детето все още не е избрало своята професия, извънкласните дейности могат да му помогнат да открие таланта си, това което истински го вълнува и с което иска да се занимава.

Опитвайки различни неща, с времето то ще разбере в какво е най-добро, кое му се получава с лекота и в кое иска да се развива занапред.

Усъвършенства уменията
Някои деца отрано откриват с какво искат да се занимават. Извънкласните дейности биха били полезни и за тях. Те ще усъвършенстват уменията им и ще ги направят по-уверени и по-добри.

Изграждат дисциплина и упоритост
Дисциплината и упоритостта правят един човек успешен. Извънкласните дейности могат да изградят тези качества в децата, да ги научат да бъдат постоянни, търпеливи и да не се отказват. Те ще започнат да организират времето си по-добре и ще постигат целите, които си поставят.

Развиват физиката
Ползите от спорта за децата са много. Най-вече той подобрява тяхното физическо развитие, прави ги по-здрави и по-силни.

Всяко дете може да открие спорта, който му харесва. Важно е да опитва, докато не открие този, който му пасва и който посещава с удоволствие.

Развиват креативността и творческото мислене
Артистичните и креативни деца, които имат развито въображение и обичат да създават различни неща, могат да се запишат на извънкласни дейности, които ще развият тяхното творческо мислене.

Музика, рисуване, литература или театър - вариантите, от които те могат да избират са много и различни.

Продължава на страницата на Новите родители