Четенето на книги е полезно винаги, но преди лягане крие особени предимства за организма и психиката ни.

1. Отпуска ума и тялото. След претоварен и уморителен ден четенето на книга може да бъде като истинско хапче против стрес. Отпускаш се с интересна и приятна книга в леглото и забравяш за изминалите събития от деня. Потапяте се в историята и лекувате ума и душата.

2. Намалява нивата на стреса. Четенето е истинско бягство от реалността. Потопете се в сюжета и оставете грижите ви да се отдалечат от вас като неприятен сън. Четенето успокоява ума и освобождава стреса от тялото.

3. Подобрява качеството на съня. Четенето преди лягане е навик, рутина, която организмът очаква. Това е сигнал, че е време да забавим темпото, да се успокоим и да настроим мозъка си за почивка. Ако четенето наистина е повтарящо се действие всяка вечер, това със сигурност настройва вътрешния ви часовник и ви подготвя за спокоен сън.

4. Стимулира работата на мозъка. Четенето поддържа мозъка активен. Обогатява речника, подобрява паметта и концентрацията.

5. Време без екрани и облъчване. Всяко време, в което не сте залепени на екран, е добре дошло. Това е все по-рядко срещана възможност, затова не я пропускайте, когато ви се удава случай. Екраните излъчват синя светлина, която смущава съня и нарушава качеството му. Четенето на книга, която да държите в ръка, осигурява полезната почивка от екраните и създава далеч по-успокояваща и здравословна среда, което подобрява и качеството на съня.

Когато избирате своята книга преди лягане, не забравяйте, че е добре да бъде нещо лежерно, отпускащо и приятно.