Заглавието може и да звучи като комюнике на Департамента по очевидна наука, но причините зад това всъщност са доста интересни.

Според проучване, публикувано в American Sociological Review, майките свидетелстват за повече стрес и умора, отколкото партньорите им, най-вече заради родителските задачи, за които всяка група е отговорна.

„Добрата новина е, че като цяло на родителите им харесва да прекарват време с децата си“, казва пред Science Daily Ан Майер, учен от Университета в Минесота.

„Но лошата новина е, че на майките им харесва по-малко, отколкото на бащите, защото се налага да вършат повече „трудоемки“, отколкото „забавни“ родителски задачи.“

Данните са събрани от дневници, записали чувствата на над 1200 родители, докато правят най-различни неща през деня, и са изследвани от учените от Корнел Юнивърсити, Университета в Минесота и Центъра по населението на Минесота.

Изследването напълно обобщава стресираното ни от „родителството като глагол“ общество още с първото изречение на резюмето си: „Промяната към родителски грижи, които са по-времеемки и по-ориентирани към детето, несъмнено се отразява положително на здравословното детско развитие, но усложненията в състоянието на възрастните все още не са ясни.“

Така че да си родител не е задължително най-хубавото за родителите, но проучването стига също и да извода, че да си майка е по-трудно, отколкото да си татко.

„Майките са по-нещастни, по-стресирани и по-уморени от бащите във времето, в което са с децата, съизмерено с времето без тях“, казва изследването.

Според него наративът, че майката е основният човек, който трябва да се грижи за детето, не е еволюирал заедно с по-стабилното присъствие на жените в работната сфера, което води до това те да се чувстват изключително объркани относни ролите си.

Бащите, благодарение на широк обхват от приемливи „бащински“ модели, изпитват по-малко „ролево напрежение“, което е прекрасен ефемизъм за начина, по който се чувстваш, когато мислиш, че не се справяш достатъчно добре като майка.

Омъжените майки по-често са отговорни за всекидневните базови задачи, свързани с грижата за детето, докато женените бащи по-скоро се занимават с играта и други разпускащи занимания с хлапетата.

Също така за майките е по-обичайно да са сами с децата, отколкото за бащите, което често е по-стресиращо в сравнение с това да има и друг възрастен наоколо за подкрепа и общуване.

„Ограничени емпирични данни във връзка с естеството на времето, което майките прекарват с децата, и по-специално непропорционалното разпределение на споделена и самостоятелна грижа сочат, че то може би допринася за по-лошото състояние на майките спрямо това на татковците“, разкрива проучването.

И ако това не ви се струва достатъчно депресиращо, има и още: според изследването времето за сън и почивка на майките може и да не е толкова пълноценно, тъй като винаги е прекъсвано. За майките е по-вероятно да „мултитаскват“ в свободното си време и да откликват на нуждите на децата си през нощта.

Те също така „имат нарушения в съня заради „чувствителна“ активност, като например размисли за емоционалното семейно планиране и следване на списъка със задачи.“

С други думи, майките са толкова заети да се грижат за всичко, че буквално не могат да спят.

Новите родители