Всички сме се сблъсквали с тях. Те се различават от другите хора по неспособността си да съпреживяват и да контролират емоциите си. И така, как да се справим с тях?

Отмъстителните хора явно следват стария принцип: око за око, зъб за зъб. Някои от тях сервират отмъщението си студено, досущ като Едмон Дантес – то е обмислено до последния детайл. Други са прибързани и се стремят да дадат воля на гнева си възможно най-скоро.

Измама, предателство и обида - това са само някои от причините, поради които човек може да има желание да отмъсти на някого. Но тези чувства винаги имат нещо общо: загубата на своята почтеност.

Лицето, което търси отмъщение, се стреми да нанесе същата вреда на извършителя, като смята, че това ще го накара да се почувства по-добре. Нещата обаче не винаги стоят по този начин. Всъщност чувството за спокойствие и справедливост често не идва. Когато наранявате другите толкова, колкото те вас, това просто ви сваля до моралното ниво на вашия насилник.

Д-р Майкъл Маккуох, психолог от Университета на Мями, твърди, че всички хора прекрасно разбират идеята да отмъстят на някого, който ги е наранил. Но самоконтролът, етичните принципи и контролът над емоциите ни пречат да се поддадем на желанието за отмъщение. Без тях бихме били обикновени животни, живеещи в бетонна джунгла.

"Безполезно е да срещате отмъщението с отмъщение: това няма да излекува нищо." - Дж.Р.Р.Толкин.

Характеристики на отмъстителните хора

Отмъщението е емоция, с която всеки от нас се сблъсква по един или друг начин. Да, да действаш като Лисбет Саландер в "Милениум" е незаконно. Но докато наблюдаваме действията ѝ, изпитваме чувство на удовлетворение, защото разбираме мотивите ѝ. Проблемите обаче възникват, когато се сблъскаме с "отмъстители" в реалния живот.

По правило подобно поведение невинаги е разбираемо и дори може да породи страх. Пример за това е човек, който не може да се примири с разпадането на една връзка и започва да се държи агресивно. Това включва и колеги в работата, които по неизвестни причини тормозят свой колега.

Жаждата за отмъщение е разбираема, ако някой е пострадал в резултат на злоупотреба или несправедливост. Но при някои хора това чувство се поражда от завист, ниска самооценка и дори някои личностни разстройства.

Качествата на отмъстителния човек

Има една черта, която отличава хората, които обичат да отмъщават, от онези, способни да прощават. Това е нарцисизмът. Резултатите от проучване, проведено в университета в Оклахома, показват, че първите често имат нарцистично личностно разстройство.

Това обяснява много неща, по-специално - съществуването на определена категория хора, които се нараняват от простички неща. Тяхното его е толкова чувствително, че се обиждат по всякакъв повод и търсят начин да си отмъстят. Те могат да бъдат идентифицирани по следните качества:

  • Негативно мислене, ниска самооценка и завист. Отмъстителните личности се държат по този начин поради несигурност. Понякога е достатъчно просто да видят чуждия успех, за да се разстроят и да искат да наранят някого.
  • Проблеми с управлението на емоциите си и липса на състрадание. Неконтролираният гняв е друга променлива, която определя отмъстителната личност. Когато е ядосан, той безсрамно излива този гняв върху другите. За него това е своеобразен катарзисен инструмент.
  • Демонстрация на сила. Това е друг по-тъмен и по-тревожен фактор. Понякога в името на удовлетворението и демонстрацията на властта си над друг човек отмъстителните хора прибягват до вредни действия и садизъм.

Как да се предпазите от тях?

Както е казал Конфуций, ако искаш да си отмъстиш, изкопай два гроба наведнъж.

Имате възможност да се борите за справедливост със законни средства, но не можете да го направите с актове на насилие. Важно е да бъдете внимателни в общуването с отмъстителни хора, защото тяхното поведение се определя от ирационалността на действията.

И така, как да се предпазите от тези проблемни личности? Тук е много важно да се вземе предвид фактът, че хората, водени от жажда за отмъщение, могат да страдат от психични разстройства.

Отмъстителните личности, които са обсебени от желанието да вредят на другите, носят заплаха за всеки един от нас. Това е причината, поради която трябва да знаем как да се предпазваме и да избягваме контакт с тях. С тези хора не си струва да се общува. Тяхното бездушие само засилва чувството ни за отчаяние. Те са опасни. Не напразно Алберт Айнщайн някога е казал: "Аз не мога да се справя с тях: "Слабите хора отмъщават, силните прощават, а умните игнорират". Нека не забравяме това.

Източник: cluber.com.ua