Има един момент в новия ѝ филм Lion, когато човек може да види как сърцето на майката се изпълва с любов към сина ѝ. Той е отишъл при нея, за да ѝ обясни защо иска да открие жената, която го е родила, и се притеснява, че осиновителката му няма да го разбере. В същия момент зрителят вижда как от сърцето ѝ се отчупва малко късче заради всичко онова, което той не разбира: няма нещо, което не би направила в името на щастието му. Абсолютно спиращо дъха преживяване – да видиш сложните емоции на една жена, борещи се за надмощие, а също и още един момент, в който Никол Кидман успява да се слее напълно с героинята си.

„Докато я снимах в тази сцена, забравих къде съм”, казва режисьорът на филма Гарт Дейвис. „Бях пренесен тотално другаде.” Дев Пател, който играе сина, казва, че е бил толкова запленен от нея, че забравил, че има реплики за казване. „Бях хипнотизиран. Буквално се хранех от нейната енергия и от това, което казваше. Толкова беше в кожата си... Играеше с цялото си същество – човек би могъл да го почувства. Беше чест да съм в едно и също помещение с нея.”

Ето кое е особеното по отношение на Никол Кидман: има душата на характерна актриса, попаднала в тялото на филмова звезда. Затворете очи и си помислете за нея, това, което идва на ум веднага, е изящество с огнени коси на червения килим, но тя е и хамелеонът превъплътил се във Вирджиния Улф в „Часовете”, и новинарят социопат в „Да умреш за каузата” и майката, съсипана от мъка, в „Заешка дупка”. „Виждам толкова много хора, включително и медиите, концентрирани върху красотата ѝ”, казва Дейвис. „Някои дори са заслепени от нея. А аз съм поразен от способността ѝ да изиграе каквото и да е, без да изгуби качеството си да е здраво стъпила на земята.”

Въпреки блясъка и факта, че е магнит за спекулации в продължение на близо три десетилетия, е ясно, че Кидман е направила някои съзнателни избори, за да остане на земята. Например, живее в Нашвил, не в Лос Анджелис или в Ню Йорк, заедно със съпруга си Кийт Ърбан и двете им по-малки дъщери – 8-годишната Съндей (Съни) и 5-годишната Фейт (Фифи).

Вижте още на страниците на Новите родители.