Целите и мечтите са нещото, което прави живота интересен, смислен, вълнуващ. Когато пътят към тях е широк, летим шеметно напред, но препятствията и криволиците са неизбежни – не за да ни убедят, че мечтата ни е непостижима, а за да ни превърнат в някой, който е способен да стигне до желаната цел. 

Когато се сблъскаме с препятствие, най-лесно е да спрем да следваме мечтите си – мотивацията избледнява, убеждението ни, че ще постигнем целите си рухва, всичко изглежда отчайващо и невъзможно.

В общество, в което оценяват хората по външен вид и възраст, освен по способности, да оставиш мечтите си в ръцете на чуждите мнения е опасна игра дори за най-силните. 

Ако се чувствате смазани и ако мислите, че вече е твърде късно да постигнете мечтите си, прочетете страница от книгата на Мерил Стрийп. 

Днес талантливата и всепризната актриса е любимка както на публиката, така и на филмовите критици. Пътят ѝ не е бил лесен: борбата да разчупи холивудските калъпи по не един начин означавала, че тя трябва да преследва мечтата си по-трудно в сравнение с други. Но тъкмо това я е превърнало в известната с таланта си актриса, която познаваме днес.

Обичай себе си, бъди себе си и никога не се предавай

Още съвсем млада Мерил искала да играе на сцената. Но на едно прослушване, когато била на 27, се случва нещо, което би накарало мнозина да спрат да преследват целта си – продуцентът ѝ казал, че е „твърде грозна“ за ролята. 

Подобно на много от нас в младостта си Стрийп не е била доволна от външния си вид. Но осъзнала, че да обръща внимание на чуждите мнения може само да я разочарова и да я спре да преследва целите си.

Това беше ключов момент за мен. Това грубиянско мнение можеше да провали мечтите ми да стана актриса или да ме накара да затегна ботушите и да вярвам в себе си. Поех си дълбоко въздух и казах – "Съжалявам, че мислите, че съм прекалено грозна за вашия филм, но вие сте просто едно мнение в океана от хиляди и отивам да намеря по-приветливо море" – Днес имам 18 награди Оскар.

На младите жени бих казала – не се тревожете толкова за теглото си. Момичетата прекарват прекалено много време в мислене за това, а има по-добри неща. На младите мъже, а също и жени – това, което ви прави различни или странни – това е вашата сила... Някога мразех носа си. Сега вече не. Окей е.

Не можем да оставим другите да определят бъдещето ни –  и което е по-лошо – мислите, които имаме за себе си. За да постигнем това, което искаме в живота, трябва да се научим да приемаме себе си, да обичаме себе си и да вярваме в себе си. Издръжливостта е нещо изключително важно, ако искаме да сме щастливи и да продължим пътя към мечтите и целите си. Ако развиете онова мислене, което ви държи на пътя без значение пред какво сте изправени, това е ключ към успеха във всичко, което искате да постигнете в живота. 

Приемете остаряването

Още един проблем на нашето общество е, че гледа на остаряването като на крах, който трябва да ни откаже от надеждите и мечтите ни. Свързват го със слабост и неспособност, макар да е тъкмо обратното.

Истинското признание за таланта си Мерил Стрийп получава именно в по-късна възраст.