Бебетата на три месеца могат да изразяват комплексни емоции, показва проучване на Департамента по психология на Университета в Йорк. 

При мъничетата на тази крехка възраст се забелязват признаци на ревност, съобщи askbaby.com, цитиран от в. "Класа". Досега се смяташе, че емоции като смущение, гордост, вина и ревност се развиват чак когато детето е на 2 години. 

Проф. Мария Леджестре от изследователския екип заяви, че когато бебетата видят, че вниманието на майката не е насочено към тях, стават раздразнителни.

Проучването, при което са наблюдавани бебета на три, шест и девет месеца, показало, че когато майката общува с друг човек (в случая - с изследователката) пред очите на мъничетата, те реагират негативно, като се усмихват по-малко и обръщат главата си настрани.

Когато изследователят разговаря с майката, изключвайки от общуването бебето, то става нещастно и се опитва да привлече вниманието на майка си, като пищи, рита с крака и се върти.

„Ревността означава формиране на социална връзка и е реакция срещу присъствието на човек, който заплашва тази връзка“, обяснява проф. Леджестре.