Обратният ефект от пердашенето на децата

11 юли 2017 г., 14:40
1573

Zoeytoja / Shutterstock

50-годишно изследване потвърди рисковете от пердашенето на децата като малки. Резултатите показаха, че колкото повече са били удряни, толкова по-агресивни и антисоциални стават, когато пораснат.  Така ефектът от пердашенето е реално същият, като този от физическото издевателство. Изследването е проучило повече от 160 000 деца.

В допълнение учените са установили, че пердашенето на малчуганите е свързано и с психически, и когнитивни проблеми.

“Нашият анализ се фокусира повече върху пердашенето на деца, отколкото върху физическото издевателство. Открихме, че ефектите от тази на места приета за “нормална” практика е свързана с редица непреднамерени, но отрицателни ефекти. Интересно е, че сред тях не се наблюдава желания от родителите ефект на подчинение” коментира д-р Гершов, водещата авторка на изследването.

Възрастни, които са били пердашени като малки, е било по-вероятно да упражнят физическо насилие над своите собствени деца. Статистиката показва, че по света около 80% от подрастващите се пердашат, което е наистина зашеметяваща цифра. Тази практика, която се оказва широкоразпространена по цял свят, не престава въпреки изобилието на доказателства, че ефектите от нея са често психически травмиращи за децата. Да не говорим, че положителен ефект от нея на практика няма. 

‘’В обществото често се приема, че физическото издевателство и пердашенето са много различни. Но резултатите от нашето изследване показват, че лекият бой е свързан със същите отрицателни ефекти, като издевателството. Единствената разлика, че в единия случай ударите са по-слаби”, добавя д-р Гершов. 

Източник: Psy Blog

Коментари