Добрият секс не започва едва в спалнята. Още начинът на живот се отразява позитивно или негативно върху желанието.

Спорт

Играете ли тенис или футбол? Силови тренировки? Зумба? Упражненията за мускули и издръжливост стимулират правилните хормони. „Нивото на тестостерона се повишава, отделяме допамин – всичко това увеличава желанието за секс“ – обяснява гинеколожката Верена Брайтенбах. Достатъчни са 30 минути седмично. Противопоказни са екстремните спортове като например маратон.

Стрес

Който постоянно се намира под напрежение, обикновено възприема секса като допълнително натоварване. Но има едно изключение: „Краткотрайният стрес, като например при сценична изява или изпит, повишава адреналина, а заедно с него и желанието“ – казва Верена Брайтенбах.  Това се отнася и за рисковите спортове като скачане с парашут или бънджи. Продължителното висене в социалните мрежи убива желанието, както показват проучванията. Според една актуална анкета повечето жени предпочитат да се откажат по-скоро от секса, отколкото от смартфона си. А който гледа много любовни филми по телевизията, е склонен да вижда собствената си интимна връзка в лоша светлина, показва проучване на Мичиганския университет. Експертите съветват: изключвайте по-често телефона си, за да се посветите изцяло на партньора. А когато гледате филми или сериали, запитайте се: „По-добре ли се чувствам, като се поставям на мястото на героите?“ Ако отговорът ви е еднозначно „не“, най-добре натиснете бутона за изключване.

Сън

Понякога е съвсем просто: който спи дори само един час на нощ по-дълго, увеличава желанието си за секс, като при това сексът става значително по-качествен. Това е резултатът от едно ново изследване, проведено в САЩ. „Възможно е липсата на сън да доведе до дефицит на полови хормони“ – казва д-р Брайтенбах. Но и поспаливците да внимават: ако спите повече от 8-9 часа, сексуалното ви желание отново отслабва.

Хобита

Ако вместо да си почивате пасивно се занимавате с градинарство, свирите на инструмент, плетете и т.н., тоест ако в свободното си време се отдавате на креативни хобита, ще подобрите, между другото, и сексуалния си живот. „Всяко занимание, което събужда въображението, се отразява положително“ – смята специалистката. Причините: то отпуска, заземява и човек става по- осъзнат. Все неща, благодарение на които изживяваме сексуалното си желание по-интензивно.