„Нямам сили да играя с детето си и се чувствам виновна. Лоша майка ли съм? Синът ми ходи на детска градина през деня, а вечер искам да му обърна внимание: играя, уча с него стихотворения, чета приказки, но съм на предела на силите си. Прибирам се от работа уморена, веднага включвам лаптопа си, за да свърша още някои малки задачи и да отговоря на някои писма. А също влече трябва да приготвя вечеря, имам и домакински задължения... Откъде да намеря енергия, за да прекарам повече време и да играя с детето си?“ , пита млада майка.

Това е съвсем нормален въпрос за една майка. Децата са си наши деца и няма кой друг да се грижи за тях. Но трябва правилно да разпределите времето си, така че да ви остане време за детето.

Ясно е, че след работа всички сме уморени. В тази суматоха на живота е важно да сте в крак с основното. Децата са важни. Винаги помнете: те растат бързо и тогава няма да уловите или запомните тези моменти на близост с тях. Затова си струва да отделите време, съветва психоложката Кира Мааркова

Детето има нужда от малко. Изобщо не е необходимо да му отделяте час, два, три.

Прибирате се у дома, да кажем, че на пода има някаква железопътна линия. Бързо слагате влакчето на релсите. Вече сте задали сюжета на ролевата игра: „Ти ще бъдеш машинист, аз ще бъда диспечерът.“
Това е изненадващо, но буквално десет минути игра с детето са достатъчни.

Въпросът тук не е във времето, а в качеството.

Просто изслушайте внимателно молбата му или история от детската градина, която той иска да ви разкаже. Важно е в този момент да се включите и да слушате, а не да отговаряте механично.

Уверявам ви: това може да е достатъчно и детето няма да се почувства лишено от вашето внимание.

Няма нужда да си поставяте огромно бреме, нито са се самообвинявате, че не можете през цялото си свободно време да играете с детето. Важно е да се забавлявате заедно.

Попитайте го нещо, пошегувайте се заедно, смейте се, обсъдете какво е нужно да приготвите за утре за детската градина.

Въпросът тук е чрез игри да приобщите детето. Това е добър, постоянен директен зрителен контакт, бързо и качествено включване в играта му буквално за десет минути.

Друг начин за качествено общуване е вечер преди заспиване да му четете книжка. Достатъчно е да отделите 5-10 минути.

В идеалния случай трябва да организирате работата си така, че да приключва в офиса и да не решавате проблеми в извънработното време. Важно е да разпределите така свободното си време, че да отделяте поне 5-10 минути на детето си всеки ден.

Ако то седи и гледа анимационен филм, се включете и го попитайте какъв е анимационният филм, говорете за героите, нека разкаже кой му е любим, кой е лош...

Става за няколко минути, но това е качествено и ползотворно проведено време с вашето дете.

Новите родители