Наистина има ново поколение бащи – те сменят пелени, къпят, приспиват, разхождат бебето в градинката, водят го на ясли, измислят специални занимания, имат „запазено време“ за децата си, пише сайтът Новите Родители.

Анкета на famili.fr сред 1200 френски майки доказва това в цифри. Съвременните бащи наистина осъзнават отговорностите на бащинството и се включват във всички дейности, в които могат да отменят майката.

Таткото умее всичко.

Той се справя перфектно с грижите около бебето, твърдят 75% от анкетираните майки. Той къпе, облича, храни и успешно сменя памперсите. 70% от татковците са натоварени редовно с тези задължения, въпреки че те (според мнението на майките) не харесват особено много тези ангажименти. Майките обаче признават, че са напълно спокойни и им се доверяват. Те могат да поверяват детето на партньора си, и то за дълъг период – например за целия уикенд. Допълнително признание за бащината грижа и отговорност: 40% от майките твърдят, че се чувстват неспокойни, ако таткото не се намеси и не успокоява заедно с тях бебето, когато то плаче продължително.

Над 85% от мъжете влизат в родилната зала

И във важния момент държат ръката на любимата си. Останалите също са наблизо, но предпочитат да стоят и да чакат отвън, в коридора. Една седмица след като жената е родила, 70 на сто от мъжете остават край нея и бебето. А 74% вземат и отпуска по бащинство. И според майките единственото възражение, което партньорите им имат, е че този отпуск за таткото е много кратък.

Прочетете целия текст в Новите Родители.