Колкото по-любима е детската играчка, толкова по-лошо е нейното състояние. В крайна сметка куклата или кученцето не просто стоят на рафта, а участват във всички игри, спят и се разхождат със собственика си. Такава играчка, дори да е счупена или износена, пак ще бъде ценна и скъпа. Това означава, че се налага да положите усилия да изглежда по-добре и по-нова.
Ето няколко идеи, които ще ви помогнат в това.

Най -често срещаните проблеми са доста лесни за решаване, ако знаете как да ги решите.
Какво може да се направи?

1. Използвайте омекотител за пране 

Ако косата на Рапунцел се е превърнала в разплетена кошница, а червените къдрици на Ариел не могат да се разресват, омекотителят ще помогне.
За синтетичната коса омекотителят за пране на дрехите е по-подходящ дори от балсама за коса.
Преди да използвате този продукт, измийте добре косата на куклата с обикновен шампоан. След това я намажете с балсам с приятна миризма и я оставете с него за една нощ. Без да изплаквате балсама, разрешете косата, за да разплетете всички възли. После изплакнете и разресвайте отново много внимателно.
Същият метод е подходящ, ако трябва да подредите опашката и гривата на кончето-играчка.

2. Изплакнете с вряла вода

Ако косата на куклата е чиста, но не пада на талази и не стои добре, ще помогне много гореща, буквално вряща вода, с която да я полеете. Високата температура действа почти като ламиниране - нишките стават гладки, лъскави и падат елегантно.
Същият метод ще помогне, ако къдриците са се отпуснали - косата ще се изправи и ще бъде възможно да я оформите отново. Например, да я сплетете на плитки, за да получите вълни, или да я навиете на топли ролки, за да се получат букли.

3. Купете резервни части

В общностите на колекционерите и в интернет-пазарите се продават не само стари кукли, но и отделни части: ръце, крака, торс и дори очи. Ако една стара играчка, която пазите от дете, ви е особено скъпа, но безнадеждно съсипана, е възможно да я поправите.

4. Използвайте препарат за отстраняване на петна

Петна остават по гумените гноми и прасенцата, по лицата на куклите и по различните играчки. Малките художници използват флумастери, маркери и химикалки, за да „разкрасят“ играчката.
Може да почистите драскотините от лицето на любимата кукла, с препарат за петна и да „унищожите изкуството“, ако разбира се детето няма нищо против и участва в работата.
Един от най-ефективните методи е с препарат за отстраняване на петна. Може да се нанесе върху памучен тампон, който трябва да остане  за 20 минути върху петното. Първо, трябва да опитате да го направите на по-скрито място, за да сте сигурни, че продуктът не корозира боята на играчката.
Някои родители използват лакочистител или алкохол, паста за зъби и какво ли още не, с което играчката се намазва и стои за една нощ.
Зелените петна могат да изчезнат, ако оставите куклата на ярко слънце за няколко часа (добра причина да я вземете със себе си на море).

Продължава на страницата на Новите родители