Неочакваната причина за личния фалит

17 октомври 2018 г., 14:40
284

Shutterstock

Ако сте мили, любезни и доверчиви то пригответе се за една неприятна и неочаквана новина. Тези личностни характеристики се оказаха свързани с финансовите проблеми на лично ниво, установи ново изследване по проблема. Резултатите сочат недвусмислено, че при хората, които притежават тези черти, е с цели 50% по-вероятно да фалират финансово. В по-общ план, онези от нас, които са по-склонни към постигане на съгласие, са изложени на по-голям риск от лоша кредитна история и личен финансов банкрут. Причината за това е, че именно този тип хора се интересуват по-малко от парите, твърдят учените от екипа, провел изследването.

При онези хора, които имат нормални за средата си и спрямо нуждите си доходи, липсата на специално внимание към парите не е толкова голям проблем. С достатъчно финансови ресурси те са в позиция, която ефективно им позволява да не отдават сериозен приоритет на парите. Но за хората, които се намират в долната част на финансовата стълбица, любезността и внимателността могат да доведат до финансови проблеми. Изследването е проучило 3 милиона хора и е използвало данни от банкови сметки и техните движения. То е стъпило и върху национално проведени прочувания и редица други данни, свободно достъпни в интернет. Резултатите са показали, че добре изразената способност за съгласие в детството е успешен прогнозен фактор за финансови проблеми 25 години по-късно в живота на зрелия индивид.

“Нашите резултати ни помогнаха да разберем един нов значим фактор при личните финансови проблеми, който реално има влияние върху финансовото състояние на хората. Да сте мил и доверчив идва с финансова цена и тя е особено ясно изразена при онези хора, които нямат средства, които да компенсират тези личностни характеристики”, обяснява д-р Сандра Мац.

Psy Blog

Ключови думи:
Коментари