Много хора си представят, че ако печелят повече, ще станат по-щастливи и ще има по-голямо разбирателство в семейството им. Мислят си, че без финансовия стрес не биха имали толкова много причини да се карат с близките си. 

Моят опит ми показа, че това е заблуда. Разговарям с хора за значението на парите от 25 години насам. Заради работата си успях да опозная мнозина богати и бедни доста добре. Убедих се, че човек може да бъде много нещастен с партньора си без значение колко пари получава и дали личното му благосъстояние се подобрява. 

Не казвам, че парите не правят живота различен. Естествено, качеството му се повишава когато сме подсигурени с тях. Но да имаш финансов ресурс не е гаранция за живот в хармония. По мое мнение има няколко неща, които не могат да се променят към по-добро с пари. Те са следните:

- Очакванията за бъдещето и ценностите. Ако откриете човек със същите като вашите, бягайте при него и се борете да останете, защото те не се променят при никакви финансови успехи и лихви.

- Общуването. Успехът се корени не в наличната сума в банковата сметка, а в нагласата да бъдеш отворен към всякакви други хора, които срещаш в живота си; в желанието да се свързваш с тях и да се учиш от делата им. Тази нагласа не опира до пари. 

- Партньорството. То се основава на компромиса, доверието и приятелството. Или го има, или не. Често се изпитва в хода на брака, когато половинката застава до теб в трудни моменти. Колкото и да печелим, да имаме свестен човек до себе си е повече от богатство. 

Нийл Франкли - финансов консултант, в Wealth Pilgrim и Business Insider

Източник: Мениджър Нюз