Когато се готвех да стана майка за първи път и изучавах списъците с неща за родилния дом в интернет, по някаква причина биберонът-залъгалка не беше сред тях.

Няколко часа след раждането вече съжалявах за това. Оказа се, че е много трудно да успокоя бебето без залъгалка. Това важи за всяка амбициозна майка, която има малко мляко и още по-малко опит с бебета. Разказва майката на две деца Анна Борисова и дава съвети как да да изберете подходяща залъгалка.

С биберон или без

Повечето новородени наистина могат да бъдат успокоени поне за кратко (безценни минути!) със залъгалката. А проблемите с кърменето и неправилното “закачане“ на бебето за зърното на гърдата, което предвещават противниците на биберона, могат да бъдат предотвратени, ако сте направили правилен избор.

Изборът

Във всеки детски магазин можете да намерите различни видове залъгалки за бебета от 0 до 6 месеца. Този размер се счита за най-малък, въпреки че някои производители имат оферти за бебета от 0 до 3 месеца и дори модели за недоносени и такива с ниско тегло при раждане.

Остава само да разберете коя залъгалка е подходяща за вашето новородено.  

Латекс или силикон

Съвременните биберони-залъгалки са направени от два материала: силикон (органичен полимер на основата на силиций) и латекс / каучук (и двете са получени от сока от каучукови дървета). 

Залъгалките от латекс съществуват от времето на нашето детство, но днес те се произвеждат по-рядко, тъй като в сравнение със силикона имат значителни недостатъци.

Недостатъци на латексовите:

- Меки са, лесно се разкъсват и напукват (включително заради честа стерилизация) и следователно краткотрайни.

- Те имат специфичен каучуков вкус.

- Тъй като латексът се получава от растителен сок, той съдържа протеини, които могат да доведат до алергии.

Силиконът няма тези недостатъци: залъгалките, направени от него, са трайни, без вкус, не предизвикват алергични реакции и позволяват всякакви методи за домашна дезинфекция и стерилизация.

От друга страна много бебета харесват по-меките латексови залъгалки и не са склонни да ги заменят с по-твърдите силиконови.

За майките основният аргумент в полза на латексовите продукти е техният естествен произход. Въпреки че всъщност тази „естественост“ е доста относителна, тъй като при обработката на растителни суровини към нея неизбежно се добавят тежки метали и багрила. Днес все повече родители, а с тях и производители, се отказват от латекса

Лично за мен отговорът на въпроса коя залъгалка е по-добра, латекс или силикон, стана очевиден веднага: бебето категорично не хареса меката  – само „избра“ силиконовата.

Продължава на страницата на Новите родители