Преди 200 години е отнемало 12 дни, за да се достави съобщение от Ню Йорк до Лондон. Преди 150 години е изпратена първата телеграма – от английската кралица Виктория до президента на САЩ Джеймс Бюканън. Тя пристигала за 17 часа. Преди 85 години телефоните стават част от повечето домове, а преди 30 години е изобретен първият мобилен телефон, разказва видео на ASAP Science.

Той тежал колкото ютия, зареждал се 10 часа за 35-минутен разговор и струвал близо 4 хиляди долара. Преди 20 години е изпратено първото текстово съобщение - „Весела Коледа!“ - днес повече хора имат мобилни телефони, отколкото тоалетни. Повече от 23 милиарда текстови съобщения се разменят всеки ден.

Но как изобщо работят текстовите съобщения?

Когато настроите радиото на една станция, улавяте информацията, която се изпраща чрез електромагнитни вълни с определена честота – в случая, радио вълни. Те са част от същия електромагнитен спектър, от който е част и видимата светлина, просто с различна дължина. В случая на радиовълните – от 100 микрона до 100 километра, които са с много по-ниска енергия от тези във видимия спектър и не се улавят от рецепторите в очите ни – следователно са невидими за нас.

Подобно на радио, мобилният телефон получава сигнали с определена честота, но може да излъчва и собствени радио вълни към мрежата в същия момент. Мобилната мрежа е система от кули, антени и предаватели.

Всяка клетка покрива определена площ и всички клетки заедно осигуряват радио покритие на значително по-широк географски регион. Това дава възможност да бъдат обслужвани едновременно множество , независимо от това дали са стационарни или се движат от една клетка в друга и да се осъществява радиовръзка между тях.

Батерията ви пада по-бързо от обикновено? В затворено помещение телефонът приема и предава по-трудно заради строителните материали, в селските райони заради по-големите разстояния между клетките, а когато се движите с висока скорост, например в кола, заради честата смяна на клетките.