Всички деца – не само малките, но и порастващите са склонни към подражание – гледат от родителите и копират тяхното поведение. Затова е най-добре да се отнасяме към себе си така добре, че и малките да привикнат да се грижат правилно за себе си. Това се отнася в пълна степен за външността.

На всеки от нас се случва понякога да не се харесва – независимо колко сме щастливи, имаме своите лоши дни за косата, за кожата... В такива моменти е важно да не се фокусираме върху проблемите, пише 7ya.ru.

- Не се гледайте в огледалото непрестанно и не въздишайте тъжно, че нещо не е както ви се иска;

- Не драматизирайте заради тъмните кръгове под очите и уморения вид;

- Не казвайте: „Днес не съм във форма", "Това или онова не ми отива“ и други подобни понижаващи самочувствието фрази;

Намерете свои стари снимки, на които сте най-прекрасните и си спомнете, че и тогава, от когато датират фотографиите, не сте харесвали фигурата или лицето си, но всъщност сте изглеждали перфектно. Това е урок, чрез който ще можете по-лесно да приемете своята външност такава, каквато е, и да ѝ се радвате – на закръглените извивки, на женствените форми. Така ще научите и дъщеря си да харесва промяната в своята фигура.

- Бъдете активни – пускайте си музика и танцувайте с дъщеря си, спортувайте заедно, разхождайте се повече – когато почувства, че тялото ѝ е пластично, критиките, които си отправя в тази посока, ще намалеят и упреците, че не се грижи за своята активност, няма да я обиждат.

- Ако забележите, че фигурата на вашата дъщеря започва да се променя, кажете ѝ го така, че да ѝ стане приятно. Например: "Ти постепенно се превръщаш в прекрасна млада жена, ставаш все по-хубава, радвай се за това!“

- Научете се да откроявате емоциите, ако има конкретен повод да изразите съжаление за нещо, кажете: „Това е наистина неприятно, съчувствам ти“, вместо „Не драматизирай, всичко си ти е наред.“

Вижте още на страниците на Новите родители.