„Моят съпруг много обича да хвърля детето във въздуха. То се кикоти, а аз се притеснявам. Смятам, че е опасно и, че може да падне. Напразно ли се притеснявам?”, пита майка. 

На въпроса отговаря педиатърът д-р Никита Волков.

Бебетата и малките деца обичат височините и избухват в щастлив смях, когато ги подхвърят високо във въздуха. Затова възрастните се опитват да доставят удоволствие на хлапетата като си играят чест с тях на "Хвър - р - р".

- От една страна, такива "полети" са добри: те помагат и тренират вестибуларния апарат, активизират дейността на сърдечно-съдовата система и детето изпитва краткотрайно и необичайно за него състояние на безтегловност.

- От друга страна, при малките деца това забавление предизвиква свръхвъзбуда. Освен това, ако го хвърлите твърде високо, има риск да „прелети“ покрай ръцете ви и да падне. Дори  да е върху леглото, това крие риск от сериозни наранявания.

- Имайте предвид, че внезапното и енергично подмятане и „полетът“ към небето може да уплаши детето.
По време на такова забавление се уверете, че наблизо няма ъгли, ниско висящи лампи, опасни предмети. Добре е отдолу да е леглото или дебел матрак, за всеки случай.

- Спрете играта, преди детето да започне да плаче. Така ще предотвратите превъзбудата или уплахата.