След като описахме в детайли развитието през първия и през втория месец, когато бебето опознава тялото си и установява, че тези ръчики, с които маха са негови, и краката – също, през третия месец то посреща на нож непознати лица, плаши се и се гуши в майка си. През 15-19-ата седмица ,пък вече пробва да пълзи, да се придвижва и да каже първите срички.

Сега на „входа“ на петия и при прехода към шестия месец настъпват още по-видими промени - има нов скок в растежа и развитието му.
Детето установява, че между нещата има връзка, осъзнава какво значи разстояние, обяснява психологът Екатерина Бурмистрова.

Какво може бебето през 23-26 седмица:

- по-добре координира движението на ръцете и краката, движи се повече;

- започва да осъзнава, че има разстояния между нещата.

Поведение

Бебето вече става по-срамежливо, неохотно остава в прегръдките на другите. За него е важно да вижда майка си и тя да е в полезрението му..
Често държи в ръката си играчки: те му дават чувство за сигурност.

Какво трябва да правят родителите

Бебето става по-активно и вече трябва да го следвате много по-внимателно. То се нуждае от вашата постоянна подкрепа, за да изследва пространството около себе си и да се отърве от страховете. Сега то може да се успокои не само в ръцете на майка си, но и да се заиграе с някоя играчка.

Съвет на психолога:

Едно неподвижно същество става подвижно. Бебето започва да се отблъсква от повърхността, да се люлее. То развива умения – пълзи, сяда, става, когато се държи за опора.

Интересът му към света наоколо става все по-осезаем.

То вече само може да изследва света.

Продължава на страницата на Новите родители