Колко пъти сме чували израза „Децата са най-прекрасното нещо на света“? И въпреки това, когато малчуганът реши да редекорира стените ви или да подложи котката на още една „операция“ (или каквато и да е друга щуротия), започваме да мечтаем за самотен остров, на който да получим капчица покой. Ние обаче им прощаваме. Отново и отново.

Ако тези думи ви се струват познати, препоръчваме ви да прочетете тази трогателна статия, написана от Меган Мортън – майка на три деца. Тя успява да изрази с думи онова, което всички ние си мислим, когато предизвикателствата на родителството ни дойдат в повече. Текстът е наистина прекрасен…

***

Откакто доведохме нашата новородена дъщеричка вкъщи, нейните по-големи братя бяха първите, които ми казваха, че плаче, хленчи или мирише подозрително. „Някой се нуждае от теб“, казваха те. Нямам идея как се роди този израз, но първоначално ме дразнеше. Наслаждавах се на бърз душ… „Мамо, някой се нуждае от теб. Бебето плаче.“ Сядам за миг, напълно наясно с факта, че бебето започва да се събужда от дрямката… „Мамо, някой се нуждае от теб!“ Добре! Разбрах. Няма нужда да ви казвам, че нуждите на едно новородено бледнеят пред тези на две малки момчета. Някой все е гладен, нуждае се от превръзка, от различен чорап, от ледчета във водата, от нов Paw Patrol, от избърсване на носа, от прегръдка, от история, от целувка. Някои дни сякаш нямат край и монотонността на „нуждите“ могат наистина да те изтощят. Изведнъж започнах да осъзнавам нещо – те се нуждаят от МЕН. Не от някой друг. Не от който и да е друг човек на света. Те се нуждаят от своята Мама.

Колкото по-скоро приема, че това да си Майка означава, че нямаш капчица свободно време, толкова по-бързо ще намеря покой в този шантав период от живота. Това да съм Майка е мой дълг, привилегия и чест. Готова съм да бъда насреща, когато някой се нуждае от мен – по цял ден и нощ. Да съм Майка означава, че току-що съм приспала бебето след храненето му в 4 през нощта, а миг след това 3-годишният ми син се събужда от кошмар. Да съм Майка означава, че преживявам на кафе и останки от децата ми. Да съм Майка означава, че аз и съпругът ми не сме водили истински разговор в продължение на цели седмици. Да съм Майка означава, че поставям техните нужди пред моите, без въобще да се замисля. Да съм Майка означава, че докато цялото ми тяло гори от болки, сърцето ми е изпълнено с любов.

Сигурна съм, че ще настъпи ден, в който никой няма да се нуждае от мен. Моите бебчета отдавна ще са погълнати от собствените си животи. Вероятно ще седя в някой дом за възрастни и ще гледам как тялото ми тлее. Никой няма да се нуждае от мен. Вероятно дори ще съм в тежест на хората. Да, ще ми идват на посещения, но ръцете ми вече няма да са техен дом. Целувките ми няма да са техен лек. Вече няма да има малки ботушки, които трябва да бъдат измити, или колани, които трябва да се закопчаят. Вече ще съм изчела последната си приказка за лека нощ – седем пъти подред. Вече няма да налагам наказания. Повече няма да има чанти, които да приготвям, или чинийки, които да пълня с храна. Сигурна съм, че ще копнея за онези малки гласчета, които се провикват към мен – „Мамо, някой се нуждае от теб!“