За първородните раждането на малкия брат или сестра често е травматично събитие, което застрашава постигнатия баланс. Дори да демонстрира радост и нетърпение, детето със сигурност изпитва големи колебания и несигурност вътре в себе си, защото ще трябва да дели с някой друг мама и татко. И след раждането на бебето е много вероятно да не реагира по обичайния за него начин.

Има ли начин да не стресираме детето

Ако сте бременна и вече имате едно или повече деца, в никакъв случай не изолирайте малчуганите, а открийте начин да ги включите в процеса на очакване на бебето. Така те ще имат усещането, че играят важна роля. Четете на детето книги по темата, разказвайте му интересни истории или приказки, в които участват братя и сестри. Заедно изберете легло, количка и дрехи за бебето. А след пристигането на новороденото в дома, въпреки умората и ограниченото време, с което ще разполагате, намерете начин да отделите специално време за по-голямото дете, в което да сте само двамата.

Може вечер да му четете книга преди заспиване, да излизате за един час навън, но без бебето, да го заведете до училището или детската градина. Нека тези ежедневни дейности се превърнат в ритуал за вас. Така по-голямото дете няма да се чувства изоставено и няма да мисли, че е загубило родителите си заради бебето.

Включвайте го и в грижите за новороденото, които са във възможностите му. Малките задачи ще го карат да се почувства горд батко или кака, а също така незаменим член на семейството.

Какво не трябва да правите

Не забравяйте, че детето на 2, 3 или 4 години не е голямо. То е просто дете, което за една нощ губи своя трон, корона и скиптър. И трябва да бъде разбрано, да му помогнете и насочите как да влезе в новата си роля. Обяснете му, че да бъде батко или кака си има своите предимства. Но в никакъв случай не правете някоя от честите грешки, които родителите допускат, без много да се замислят за последиците.

Не сравнявайте по никакъв начин двете деца. Те са отделни личности и ги оценявайте именно като такива. Помнете, че всяко дете е различно и се развива по свой начин, има своите потребности и предпочитания, свои таланти. И това е независимо от приноса на родителите.

Не затрупвайте голямото дете с играчки и подаръци. В този период нещото, което то най-силно желае е обичта и вниманието на мама и татко. Подарете му това, а не предмети.

Когато първородното дете се тръшка и капризничи, не се дразнете и не го обявявайте за трудно дете. То прави това, защото е стресирано от появата на бебето и от новата си роля в семейството. Бъдете търпеливи с него и постепенно ще постигнете хармония. Бъдете подготвени и за някои странни реакции от негова страна: да започне да се напишква нощно време в леглото например. Това също е на стресова основа и е нужно да бъдете още по-внимателни с него.

Продължава на страницата на Новите родители