Лимонова туршия – подправката, която подобрява вкуса на всяка храна
Ферментацията е техника, която повечето хора избягват да прилагат. Сега от северноафриканската кухня идва тази лесна рецепта, която си заслужава да изпробвате. Всичко, от което се нуждаете, са лимони, морска сол, стъклен буркан с херметическо затваряне и 4 седмици търпение.
Ето как да приготвите лимоновата туршия:
Не всички обичат лимони, при това те имат многостранни приложения в кулинарията. Може да се изстискат върху риба, да се пуснат лимонови резенчета в алкохолни или безалкохолни напитки или може и да се консервират – нещо характерно за мароканската кухня.
Няколко тънкокори лимона се измиват грижливо и се оставят 3-4 дни да киснат във вода. След това се разрязват на четири, но без да се засяга съдържанието на месестата част. Поръсват се обилно с едра морска сол. Така посолените лимони се поставят в буркан с херметическо затваряне и се покриват със смес от лимонов сок и вряла вода. Затвореният буркан трябва да престои четири седмици, преди лимоновата туршия да стане готова.
В Мароко консервираните лимони се използват като подправка за месо, риба, паста, сосове, супи или салати. Вкусът на лимоновата туршия обхваща целия спектър от флорални нотки, през нежни сладко-горчиви аромати до пикантна киселинност.