Сътрудници в Американската академия по дерматология съобщиха за опасностите за здравето, до които води честото миене на децата, пише в здравния портал News-Medical. Според лекарите малко мръсотия и бактерии не вредят, а са дори полезни за имунитета.

Дерматолозите от САЩ са заключили, че миенето не трябва задължително да бъде ежедневен навик, а само необходимост според обстоятелствата. "Режимът на къпане трябва да бъде свързан с нивото на активност и възрастта на детето", отбелязва експертите.

Техните препоръки са, че за дете на възраст 6-11 години е достатъчно да си взима душ не повече от 2-3 пъти седмично, като в същото време миенето на косата с шампоан да е само 1-2 пъти седмично или дори по-рядко."Изпотеното или плувалото дете може просто да изплакне косата с вода", обясняват авторите.

В същото време обаче лекарите казват, че в началото на пубертета, около 12 годишна възраст, душът и миенето с шампоан трябва да е ежедневно.

Според експерти е необходимо да се приеме следното "универсално" правило: ако детето е силно замърсено, плувало в обществен басейн или водоем или се е изпотило, то тогава само се нуждае от душ.

Като цяло лекарите настояват да не се учат децата на прекомерна чистота. "В определено количество бактериите по тялото на детето допринасят за приучването на организма да се справя с патогени и изгражда силна имунна защита", заключват дерматолозите. 

Източник: Мениджър Нюз